Gå til sidens hovedinnhold

Firth for konge!

Enkelte ganger kommer det filmer som har kvalitet i alle ledd. «Kongens tale» er en slik film.

Kongens tale - Storbritannia 2010. Regi: Tom Hooper. Med Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Timothy Spall, Anthony Andrews, Derek Jacobi, Jennifer Ehle, Guy Pearce, Michael Gambon.

Colin Firth, Geoffrey Rush og Helena Bonham-Carter gjør «Kongens tale» til en festkveld.

Filmen er basert på nøye research av David Seidler og handler om hvordan prins Albert eller Bertie, altså dronning Elizabeths far, slet med alvorlig stamming, et problem som ble enda mer synlig da broren, kong Edward, abdiserte så han kunne gifte seg med sin Wallis Simpson og Bertie ble kong George VI.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Europa var truet av annen verdenskrig og det gjaldt å samle folket, via kongens taler, noe vi som publikum får merke inn til ryggmargen er en stor skrekk for prins Bertie.

I et nærmest siste desperat forsøk kontakter hans kone Elizabeth, nå kjent som Dronningmoren, Lionel Logue, en australsk og ukonvensjonell talelærer i London. Det blir et solid krasj mellom adel og menigmann, engelskmann og australier, men også begynnelsen på et unikt vennskap.

Og veien dit er først og fremst særdeles underholdende for oss publikum.

«Kongens tale» er en nok en bravuropptreden fra Colin Firth som får fram en menneskelig prins med stort mot - og en stammers problemer på en meget fysisk og troverdig måte. Helena Bonham Carter som hans kone bringer en varm humor til historien og kjemien mellom de to er upåklagelig. Det er også Geoffrey Rushs tolkning som den dypt menneskelige talepedagog, herlig ukonvensjonell i sin omgang med kongen uten at det mister sin troverdighet.

Manuset er morsomt, velskrevet, informativt. David Seidler, som selv slet med stamming som barn, fikk tilgang til Lionel Logues dagbøker og mange av samtalene mellom George og Lionel skal være ganske nøyaktige gjengitt.

Det som likevel engasjerer deg med «Kongens tale» er den dype empatien du får for kong George og hele hans familie. Javisst er de privilegerte og opphøyde, men de merkes også av en dyp pliktfølelse kombinert med en forvirring om at man ikke vet hvordan vanlige folk egentlig ter seg.

Rent historisk er det mulig at kong Edward (Guy Pearce) med sin Wallis ikke var så håpløst lite opptatt av England og Hitler som det her fremstilles som. Edward var nemlig meget populær både hos enkelte politikere og folket. Men det er likevel særdeles velspilt og vel turnert, ikke minst av regissør Tom Hooper.

Hooper, velfortjent nominert til Oscar, klarer å sette det lille intime og menneskelige dramaet opp mot det store offisielle England på en måte som gjør «Kongens tale» nærmest litt thrilleraktig. Vil kong George klare å tale, eller vil det stokke seg fullstendig?

Det er skuespillernes evne til å gi liv til sine rollefigurer, den intelligente dialogen, det vakre fotoet og den nennsomme regien som gjør «Kongens tale» til en nærmest perfekt film. Det er ikke merkelig at den er nominert til 12 Oscar-statuetter.

SE VIDEO AV KONGENS TALE

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken