Gå til sidens hovedinnhold

Kongeparet må ta toget

Flystreiken diskriminerer ikke og rammer både kong Harald og Jørgen hattemaker.

(iBergen.no) Dersom streiken trekker ut vil den ikke bare torpedere reiseplanene for tusenvis av flyreisende, den vil også sette en stopper for kongeparets flytur til Festspillåpningen i Bergen onsdag.

Tar toget
Kongen og Dronningen er ventet til Bergen onsdag morgen for å forestå den offisielle og høytidelige åpningen av de 56. Festspillene. Klokken 12.30 starter seremonien i Grieghallen med taler og underholdning, før Kong Harald erklærer Festspillene for åpnet.

Men den forestående reisen blir noe endret etter at flystreiken satte Flesland lufthavn ut av spill.

- Hvis det fortsatt er streik vil kongeparet komme til Bergen i tog, sier fungerende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen til iBergen.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stiller med egen vogn
Kongeparet vil imidlertid ikke sitte skvist sammen med andre frivillige og ufrivillige togpassasjerer.

- Kongevognen vil bli hektet på det vanlige toget og følge med til Bergen, sier Gjeruldsen.

Opprinnelig hadde Fylkesmannen i Hordaland planlagt mottakelse av de prominente gjestene på flyplassen, men måtte snu på flisa da de mandag fikk beskjed om endringen i reiseplanene.

- Vi vil arrangere den offisielle mottakelsen på togstasjonen klokken 07.30. Der vil både fylkesmannen, ordføreren, fylkesordføreren, biskopen, politimesteren og kommandanten på Bergenhus ta imot kongeparet på protokollært vis, sier Fylkesmannen i Hordaland, Svein Alsaker.

Reiser hjem igjen i tog
Han tviler på at Slottet vil varsle en ny helomvending dersom streiken blir avblåst, men er parat til å omrokere hvis Kongen og Dronningen går tilbake til sin opprinnelige reiseplan.

Etter å ha ankommet Vestlandets hovedstad, reiser kongeparet til Gamlehaugen før selve innvielsen av Festspillene. Senere på dagen spiser de lunsj i Håkonshallen i regi av Bergen kommune, og om kvelden skal de på Den Nationale Scene og se teaterstykket «Kunst».

Allerede torsdag er de tilbake i Kongevognen som skal frakte dem trygt tilbake til Oslo.

Les flere nyheter på iBergen.no