Gå til sidens hovedinnhold

- Hun har betydd alt for meg

I dag har kongeparet vært gift i 40 år.

(SIDE2):- Hun har betydd alt for meg. Jeg var en helt annen person da vi giftet oss, enn det jeg er nå. Jeg var mye mer innesluttet og jeg var sjenert. Det er med hennes hjelp jeg har kommet litt ut av det, sa kong Harald om sitt ekteskap med Sonja da kongeparet møtte pressen i Split i Kroatia torsdag.

I dag, fredag, feirer kong Harald og dronning Sonja 40 års bryllupsdag.

Se stor bildespesial nederst på siden.

På cruise
Kongeparet feirer med familiecruise på Adriaterhavet, ifølge TV 2. De har tatt med seg barn, svigerbarn og barnebarn på et rundt to uker langt cruise i Middelhavet med kongeskipet Norge.

Men før kongefamilien dro ut med skipet var både kronprinsparet og kongeparet turister i gamlebyen i Kroatia i går.

Kronprinsesse Mette-Marit var kledt i en nydelig lys blomsterkjole og brune sandaler, og var tydelig interessert da vår kulturinteresserte dronning fortalte om historiske og kulturelle severdigheter i byen som ble grunnlagt på 200-tallet e.Kr.

Marius var det eneste barnebarnet som var med på sightseeingen.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen)

781

Godtatt av folket
Sonja Haraldsen møtte kronprins Harald første gang i 1959. Ni år senere ble det klart at hun fikk gifte seg med sin utvalgte. I mars 1968 kom meldingen om at kong Olav hadde gitt sin tillatelse til at kronprinsen fikk gifte seg borgerlig. Forlovelsen ga støtet til en debatt om monarkiets fremtid i Norge. Motstanden mot at kronprinsen giftet seg borgerlig var langt mindre enn mange fryktet.

Kronprinsesse Sonja ble fra første stund godtatt av folket som medlem av Kongehuset. Den 29. august 1968 sto bryllupet i Oslo Domkirke. I forbindelse med vielsen ble kronprinsessen også tildelt Storkorset av St. Olavs Orden.

Kongefamilien er svært interessert i idrett og friluftsliv. Kong Harald er glad i naturopplevelser, som han kombinerer med jakt og fiske. Dronning Sonja er som nevnt svært interessert i kunst og kultur.

Kongeparet har barnebarna Maud Angelica Behn (født 2003), H.K.H. prinsesse Ingrid Alexandra (født 2004), Leah Isadora Behn, (født 2005), prins Sverre Magnus (født 2005) og Marius Borg Høiby (født1997).

(Kilde: Wikipedia, kongehuset)

Kommentarer til denne saken