Kongsberg (Side2): Bassistveteranen Arild Andersens relativt nye trio har fått voldsom oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt etter at cden ”Live at Belleville” så dagens lys. Til Kongsberg kom han med en ekstra gjest som på ingen måte la noen demper på det som skjedde.

Sammen med den skotske tenorsaksofonisten Tommy Smith og vår egen – etter å ha bodd her i mange tiår, har vi lov å si det – Paolo Vinaccia på trommer, utstråler Andersen en spilleglede og livsbejaenhet som alle har noe å lære av. Den danske mesterpianist Carsten Dahl, som Andersen har samarbeida mye med tidligere i en annen trio, passet perfekt inn i settingen og ga bandet nok en dimensjon.

Repertoaret besto av materiale delvis henta fra cden, blant annet suiten ”Independency”, mens Smith bidro med ”Ever Neverland” skrevet lenge før Michael Jackson gikk bort og en nydelig gregoriansk melodi. Dahl leverte også på komponistsida og når så ballet blei avslutta med Ellingtons ”Prelude to a Kiss” og Andersens klassiker ”Outhouse”, var det hele bortimot fullbrakt.

Andersen har en egen evne til å finne fram til de rette musikalske konstellasjonene. Smith er en saksofonist av Guds nåde med en helt egen stemme som også benytter seg av Mac-en på en ytterst smakfull måte. Vinaccia har jeg sjelden eller aldri opplevd mer spillesugen, blid og utadvendt og Dahl er et oppkomme av ideer, også på det elektriske pianoet, og tok musikken til nye steder.

Likevel er det slik at evighetsmaskina Arild Andersen, alltid med smilet på plass, er senteret i det som foregår. Denne siste dagen på årets Kongsberg festival viste han en fullsatt og overbegeistra Kongsberg kino at han høyst sannsynlig er bedre enn noensinne. Årets desiderte høydepunkt!