Gå til sidens hovedinnhold

Konkurransetilsynet stopper ICA-avtalen

Mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet.

Tilsynets foreløpige vurdering er at avtalen om innkjøps- og distribusjonssamarbeid mellom ICA og NorgesGruppen, er ulovlig. Derfor må samarbeidet opphøre. Partene har i dag fått oversendt et skriftlig varsel om dette.

- Samlet har NorgesGruppen og Ica høye markedsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, og dette kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en melding.

Konkurransetilsynet mener at avtalen er i strid med konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende avtaler.

- Gjennom avtalen får NorgesGruppen muligheter til å begrense konkurransen mellom de to avtalepartene. Årsaken til dette er at NorgesGruppen nå kan bestemme store deler av Icas innkjøpsbetingelser. Avtalen vil også øke faren for koordinering mellom de to kjedene. Begge forholdene vil svekke konkurransen i hele det norske dagligvaremarkedet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Mener 10.000 arbeidsplasser står i fare

I en knapp melding skriver ICA at avtalen handler om 10.000 arbeidsplasser og mange butikker i distriktene, fordi selskapet er avhengig av bedre innkjøpsbetingelser for å overleve.

- Vi har hele tiden vært tydelige på at avtalen er svært viktig for oss i ICA Norge og at den vil komme kundene, våre ansatte og Distrikts-Norge til gode. Bedre innkjøpsbetingelser og en mer effektiv distribusjon vil gi oss bedre konkurransekraft og dermed skjerpe konkurransen i dagligvaremarkedet ytterligere. Vi vil bruke tiden fram til 25. april på å gå gjennom varselet og avgjøre hva vi nå gjør videre, sier administrerende direktør Thorbjørn Theie i ICA Norge.

Overfor Nettavisen legger matvaregiganten ikke skjul på at de nå er skuffet.

- Dette er klart at dette ikke en morsom beskjed å få, men de ansatte har fortsatt ståpåvilje, sier Bjørnar Mickelson, kommunikasjonsrådgiver i ICA.

- Hvordan ser framtiden ut til Ica i Norge dersom man ikke får på plass en avtale?

- Vi må tro. Det er vanskelig å si noe mer ettersom vi ikke har rukket å gjennomgå varselet. Vi tjent med å bruke tiden godt, fortsetter kommunikasjonsrådgiveren.

Skal vurderes nøye

NorgesGruppen har så vidt rukket se på varselet fra Konkurransetilsynet.

- Vi har mottatt varselet i dag og vil nå gå igjennom begrunnelsen. Den skal leses grundig, og så vil vi fremover vurdere hvordan vi skal forholde oss til dette. Det er en sammensatt og kompleks sak, sier Per Roskifte, konserndirektør i NorgesGruppen, til Nettavisen.

Roskifte har ikke ytterligere kommentarer til saken.

- Ikke påvirket av press

I desember offentliggjorde Coop og Rema 1000 at de hadde inngått en innkjøpsavtale, Core.

Les også: Matgiganter varsler samarbeid

- Core-samarbeidet har ikke påvirket vår vurdering om at avtalen mellom Ica og NorgesGruppen er ulovlig, sier Meyer.

Partene har fått frist til 25. april med å gi sine kommentarer til varselet.

NorgesGruppen ASA ville inngå en samarbeidsavtale med Ica Norge AS om deler av selskapets distribusjon og innkjøp. Samarbeidsavtalen ville innebære at rundt 60 prosent av Icas volum vil bli distribuert av ASKO.

Rema 1000 truet med at de ønsket å samarbeide med Coop dersom Ica fikk inngå en avtale med NorgesGruppen.

Butikker kan gå tapt

ICA taper i dag store summer på sine butikker i Norge. Ifølge selskapet tapte ICA 691 millioner svenske kroner på sin operasjon i Norge i fjor. De legger en stor del av skylden på underskuddet på at de har for høye innkjøpskostnader målt opp mot sine konkurrenter.

De har tidligere truet med å legge ned flere hundre butikker, spesielt i Nord-Norge, om Konkurransetilsynet ikke ga aspekt til samarbeidsavtalen med NorgesGruppen.

Les også: ICA kan legge ned alle butikkene i Nord-Norge

Saken oppdateres. Trykk F5 for siste versjon.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken