Jeg har hatt gleden av å følge Marcus Miller (63) siden Miles Davis tok han med seg på begynnelsen av 80-tallet. Millers onkel, pianisten Wynton Kelly, hadde spilt med Miles noen tiår tidligere og du verden som den unge elbassisten sørga for å holde famileæren ved like. Han blei en viktig person for Miles på mange vis: både som musiker, komponist og produsent og seinere har han satt sitt bumerke på usedvanlige mange kvalitetsproduksjoner for veldig mange. Jeg fikk aldri hørt han live med Miles, men noen år seinere stod han på scena på Romsdalsmuseet i Molde sammen med et annet lag sammenraska herfra og derfra: Eric Clapton, Steve Gadd, Joe Sample og David Sanborn. Han allstyrenes for et band - for en opplevelse.

De seineste åra har Miller i stadig større grad konsentrert seg om sin egen karriere og hvorfor skulle han ikke det? Fra første til siste takt groover det noe så vederstyggelig av elbass-sjefen som sjølsagt står i sentrum, men som samtidig gir sine medsammensvorne rikelig med plass til å fortelle hvem de er og hva de står for også.

Med Xavier Gordon på allehånde tangenter, Russell Gunn på trompet, Donald Hayes på altsaksofon og Anwar Marshall på trommer hadde Miller samla et topplag som, hvis man har det minste sans for fusionmusikk med ingredienser fra funk, soul, rhythm and blues, jazz og rock, alle hører hjemme på aller øverste hylle. Forlengeren til Sanborn på saksofon og "barnebarnet" til Miles på trompet imponerte voldsomt uansett tempi og temperatur og for et komp Gordon og Marshall utgjør sammen med Miller!

Sjefen sjøl da? Han har løfta dette uttrykket og elbass-spillet videre på sitt helt eget vis fra sin store helt, som blei hylla med "Mr. Pastorius", og fortalte oss med alt fra åpningslåta "3 Deuces" via hyllesten til sine afrikanske forfedre i "Goree" til avslutninga med "Tutu" og allklapp på Beatles-klassikeren "Come Together", at han er den store sjefen. Han imponerer og briljerer med slaphand og en slags tapping-teknikk, men gjør det på et vis som aldri blir skrytete, hvis du skjønner.

To fulle hus med et overbegeistra publikum begge dager forteller sitt om at Marcus Miller er en gigant som hører hjemme på toppen. Han er sjefen nå!

Marcus Miller

Cosmopolite, Oslo - 13.11.22

Utsolgt: Ca 700