Arild Andersen Group blei introdusert som en begivenhet fra scenekanten og det stemmer faktisk. Jeg har blitt skjemt bort av herrene Arild Andersen, Håkon Mjåset Johansen, Helge Lien og Marius Neset i mange konstellasjoner de seineste åra, men det slår meg hver gang at de ustanselig er i stand til å imponere og ikke minst begeistre meg.

Sjefen sjøl, Arild Andersen, skal ha mye av skylda for det. En godt voksen mann på 76 som åpenbart synes at det å stå på ei scene og formidle musikk på høyt nivå er like morsomt og viktig den dag i dag - kanskje viktigere - enn det var for 50 år siden, er et så viktig påfyll og inspirasjon for oss som var så heldige å være tilstede denne flotte Victoria-kvelden at det er vanskelig å finne ord for det. Det er altså en livsbejaenhet i det han er og formidler som er ytterst sjelden.

Med et repertoar som var ei blanding av Andersen-låter helt tilbake til Masqualero-tida og vel så det og frem til helt nyskreven musikk og med et uttrykksmessig spenn fra de vareste og vakreste ballader til fullt kok, der jeg var glad for at det var lege i salen mens jeg så Andersen nesten koke over, ga de fire oss rundt 90 minutter med rein helsekost.

Interplay snakker Andersen gjerne og mye om. Her viste de fire oss hva det er i praksis. Det er nesten som de sier: Jasså, du går dit ja? Og svaret: Jeg følger deg jeg. Tore Sætres utmerkede bilde av kommunikasjonen mellom Andersen og Mjåset Johansen sier mye om akkurat dette.

"I Dare You", inspirert av Wayne Shorters filosofi om å utfordre hverandre i musikalske sammenhenger, var ei ny låt som fortalte oss mye om dette. Det var som om Andersen sa "Bli me a" til de tre andre og du verden som de blei med!

Det kan skrives spaltemil om Håkon Mjåset Johansen, Helge Lien og Marius Neset - og Arild Andersen - og deres mesterskap som instrumentalister og solister. Jeg har vel egentlig gjort det allerede og lar det være med at alle fire leverte på det nivået de har skjemt oss bort med lenge nå. - i verdensklasse hvis det sier noe.

I Arild Andersen Group er det en musikalsk og personlig kjemi og empati som smitter over til oss som er så heldige at vi får være med på utflukten. Slike opplevelser bør skrives ut på blå resept. Du verden for en konsert - for et påfyll!

Arild Andersen Group - Victoria Nasjonal Jazzscene, 19.5.22

Ca 200