Det finnes noen initiativtakere og "doers" i norsk jazz som får ting til å skje - som ikke sitter og venter på at det skal skje. Trompeter, plateselskapsdirektør og mye annet, Tore Johansen, hører hjemme i fronten av den kategorien. Det er også grunnen til at vi fikk møte disse tolkningene av dette ikoniske materialet.

Johansen har jobba både med Riedel og noe av dette stoffet i en årrekke og fikk lyst til å dokumentere det - på norsk. Etter en hel del arkeologiarbeid fant han frem til oversettelser Trond Brenne hadde gjort. Derfra bar etter hvert turen til studio og nå foreligger også plata som vi fikk servert i liveversjon.

Med stoff fra Emil-universet - mest derfra - Karlsson på taket, Pippi Langstrømpe og Bakkebygrenda, tok fem av våre beste menn og jazzkvinner oss med inn i en verden som egner seg for barn fra 0 til 100 - og vel så det. Ine Hoem er en tekstformidler fra øverste hylle og uten noen form for fakter får hun frem både humoren og alvoret i Lindgrens tekster.

Når Johansen så har alliert seg med Håkon Mjåset Johansen, Helge Lien og Ellen Andrea Wang - de aller beste som det er mulig å oppdrive til den prisen - så blei omfavnelsen og tolkningene av Lindgren og Riedels fantastiske univers akkurat så flott, nedpå og inderlig som vi kunne ønske oss.

Tore Johansen er flink til mye. Blant annet binder han hele seansen sammen verbalt på et forbilledlig vis.

Han og vennene hans skal ha takk for å ta vare på og videreføre denne fantastiske skatten.