Tradisjoner er som kjent til for at de skal tas vare på, men samtidig videreutvikles. Det har Roger Johansen, som leder Bodø Big Band, skjønt til fulle og etter par dager med intens øving med Stjernekamp-vinner Adam Douglas, så fikk alle involverte ut alt de hadde sett eller hørt for seg. Den første viktige jobben er jo å finne frem til "rett" gjest og ikke en smule, men et helt brød, for å sitere Øystein Sunde, tyda på at det hadde skjedd nok en gang.

Adam Douglas, som sjarmerte alle med sin velklingende vestnorske dialekt, sin stemme og sitt gitarspill - sitt vesen rette og slett, er altså en amerikaner som er veldig fornøyd med å ha gjort Norge til sitt nye hjemland. Han har tatt med seg mye av sin amerikanske musikktradisjon med soul, rhythm and blues, gospel og en dose jazz i bagasjen og alt dette stemte godt med både Bodø Big Band - et amatørstorband som holder høy klasse - og et entusiastisk publikum i en utsolgt sal med rundt 450 tilstede.

Børge-Are Halvorsen hadde arrangert Douglas´ repertoar for storband og det låt klasse hele veien. Bandets egne solister, pluss innleide Håvard Fossum på tenorsaksofon fikk også slippe til og gjorde alle mer enn respektabel innsats. Bandets to korister - storbandets hemmelige våpen i følge Johansen - kledde også musikken og Douglas på et framifrå vis.

To Ray Charles-låter, et Bob Mintzer-arrangement av "Without a Song" med storbandet aleine og Paul Simons "Late in the Evening" som ekstranummer, var med på å gjøre dette til den festaftenen det skulle være der den svært verbale Roger Johansen knytta det hele sammen slik det skal gjøres.

Jeg rusla gjennom Bodø-natta i motvind og heftige snøbyger med et smil om munnen og lovte meg sjøl at hit vil jeg tilbake. I alle fall når Bodø Jazz Open åpner dørene i 2024 - i med- eller motvind.