Klokka blei skrudd tilbake til tingingsverket «Labyrinter» på Vossajazz i 1996. Det var fundamentet blei lagt for det som skulle bli den grensesprengende skiva «Khmer» som kom to år seinere. Det var enkelt og greit unik musikk der elektronika møtte improvisert musikk på et vis som førte Nils Petter Molvær til et sted i musikkhistoria der han vil bli huska for alltid.

I åra som har gått har Molvær videreforedla dette språket på et høyst personlig vis - han er en ener i dette landskapet der grenser har blitt viska ut og forskergenet har fått utvikle seg slik at mye usedvanlig fascinerende musikk har fått muligheten til å oppstå.

I forbindelse med jubileumsfestivalen på Voss i år fant kloke hoder ut at det var en strålende anledning til å hilse på Khmer-universet nok en gang. Molvær takka heldigvis ja og han syntes at ideen var alt for god til at det skulle bli med den ene gangen. En håndfull konserter rundt om i Europa har det ført til og de vel 1000 tilstedeværende på Rockefeller denne kvelden fikk være med på nok en magisk ekskursjon med Molvær som reiseleder.

Med en kohort bestående av Rune Arnesen - han var også med, Øyvind Larsen - og Per Lindvall på trommer, heftigere groovekombo er ikke mulig å oppdrive på Tellus i alle fall, Jan Bang på live sampling, Audun Erlien på elbass, Pål Nyhus - aka DJ Strangefruit - på platespillere og Eivind Aarset på gitar, så blei vi både tatt med tilbake til «Khmer» anno 1998 og samtidig flytta inn i 2023. Molvær er ikke typen som står stille - med sin sin umiskjennelige og gjennomsiktige trompettone full av både sårhet og varme, så leda han troppene til flotte, heftige og nye steder.

«Khmer» anno 2023 er altså så inderlig tøft, sjangersprengende og toltalt unikt at det bare å gi seg ende over og takke høyere eller lavere makter for at man fikk anledning til å oppleve det.

Mye ære skal også tildeles herrene Tord Knudsen og Sven Persson som via sine usedvanlige ører, øyne, hoder og fingre sørga for en lys- og lydopplevelse av typen særdeles sjelden.

Om jeg hadde en opplevelse som blir værende i kropp og sjel lenge? Vil avgjort mene det.

PS Molvær sa mot slutten at vi spille nåkken sanga te. Måtte det bli veldig mange te!!!!!! Khmer lever!

Nils Petter Molvær - Khmer

Rockefeller, Oslo Jazzfestival 18.8.23

Ca 1000