De fleste, nordmenn i alle fall, var nok svært så fornøyd da den norsk-svenske unionen blei oppløst etter lange møter i Karlstad på seinsommeren 1905. Seinere har det blitt gjort flere forsøk på å fusjonere enkelte deler av landenes virksomheter, blant annet har Volvo, Statoil og Telenor/Telia vært inne i bildet uten at det har lykkes. Like greit kanskje....

Denne kongstanken har heldigvis ikke gått trommeslager i stjerneklasse, Gard Nilssen, hus forbi - på det jazzikalske området. Utstyrt med idétilfang og energi på nivå med trommekvalitetene, tok han kontakt med bassist Petter Eldh og multiinstrumentalist Per "Texas" Johansson, som altså ikke må forveksles med en annen svensk stjernesaksofonist, Per "Ruskträsk" Johansson, og vår egen tangentmaestro Ståle Storløkken. Det er vel det som kalles et stjernelag og det kunne vel ikke gå gæernt og det gjorde det da heller ikke.

Pandemien har ført mye trasig med seg, men den har åpenbart også utløst mye kreativitet. Nilssens tanke om å etablere et akustisk-elektrisk band med noen av sine definitive favorittmusikanter som han hadde jobba med i diverse sammenhenger tidligere, men aldri i en slik setting, er et strålende eksempel på dette. Skjønte jeg det rett hadde alle bidratt på låtskriversida til dette prosjektet med stort sett kun nyskrevet materiale. Og du verden for et møte dette skulle vise seg å bli for et coronautsolgt Victoria.

Energi, driv, dynamikk, empati er noen av stikkorda fra den elektroniske notatblokka. Med the mad professor Storløkken, ustanselig kreativ, lyttende og original i sitt lydunivers med utgangspunkt i både flygel og elektriske hjelpemiddel, setter han nok en gang sitt bumerke på musikken ute på den ene wingen. Per "Texas" Johansson utstyrt med tenorsaksofon, klarinett, bassklarinett, kontrabassklarinett, fløyte og engelsk horn, på den andre kanten - for ei stemme han er og har - omkransa han sammen med Storløkken Eldh på både akustisk og elektrisk bass og en liten synth - for et fundament han alltid skaper - og "kapellmester" Nilssen i denne demokratiske unionen, på aller beste vis.

Med avslutningslåta "6983" - som kloke hoder mente henspeiler på fødselsåra til de fire - som ny potensiell "hitlåt", fortalte kohorten oss at en ny musikalsk superunion i fotspora til Garbarek/Stenson-kvartetten var unnfanga. Karlstad-møtet i 1905 var så avgjort et historisk og vellykka møte. Det var dette møtet med denne ferske Unionen også.

Unionen

Victoria Nasjonal jazzscene, Oslo 29.1.22

Utsolgt - cornafullt 120