Gå til sidens hovedinnhold

De 11 største, norske konspirasjonsteoriene

Ble Arne Treholt lurt? Hva lagres egentlig på Svaldbard? Og er oljefondet bare tull?

Det finnes mange internasjonale store konspirasjonsteorier, men har du en oversikt over de norske? Her gir vi deg en liten guide uten at vi verken avkrefter noen - eller går god for noen av dem. Det får være opp til leseren.

Den hemmelige etterretningstjenesten

Det startet som et rykte for mange år tilbake - at det fantes en hemmelig spionring i Norge og utlandet.

Den skulle visstnok overvåke både nordmenn og utlendinger i Norge. Når teorien ble lansert ble den ledd av. Sannheten var dog at det faktisk fantes en slik hemmelig spionring, med navnet E14.

Same-konspirasjon

Dette er en påstand som har sin bakgrunn i at man mener at samer i Norge, Sverige og Finland konspirerer om å overta landområder nord i de tre landene for å lage et eget Sameland.

Konspirasjonen går ut på at man sakte, men sikkert tar til seg rettigheter for så å til slutt kunne ta over kontrollen. Nå bør det vel her bemerkes at det er en god del samer som faktisk relativt åpenlyst sier at de vil ha et slikt eget land...

Hemmelige bunkerser i Norge

Denne konspirasjonsteorien var populær på 50-og 60-tallet. Det skulle etter sigende finnes hemmelige bunkers for regjering og kongehus, samt diverse andre, i tilfelle atomkrig. Den samme teorien oppstår med jevne mellomrom, at det finnes slike bunkerse hvor regjering, storting og kongehus vil rømme i tilfelle krig. Det er vel forsåvidt ingen i den såkalte «eliten» som har benektet at noe slikt finnes...

Svalbard Globale frølager

Det er ingen konspirasjonsteori at det faktisk finnes et slikt lager (her er regjeringens sider om det). Det offisielle uttalte målet med lageret er som følger:

«Svalbard Globale frøhvelv som nå er etablert i permafrosten inne i fjellene på Svalbard er konstruert for oppbevaring sikkerhetsduplikater av frø fra frøsamlinger over hele verden. Mange av disse samlingene finnes i utviklingsland. Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller simpelthen ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard. »

Konspirasjonsteoriene går ut på at lageret også er en hemmelig bunkers for eliten i verden hvor man kan bygge opp jorda på nytt etter at man har utslettet «uønskede elementer.»

Quisling inviterte Hitler

Denne konspirasjonsteorien er nå snart 70 år gammel, og går ut på at Vidkun Quisling gjennomførte et statskupp i Norge rett før tyskerne kom og ga beskjed til det norske militæret om å ikke kjempe mot tyskerne.

Fakta er at Quisling prøvde å gjøre et kupp i det tyskerne invaderte Norge, og han hadde vært i møte med Hitler den 18.desember 1939 hvor han hadde spurt om tyskerne ville støtte Norge hvis de allierte angrep landet. At Quisling var en landsforræder (han ble dømt på nettopp det punktet) er det ingen tvil om, men at han var den som faktisk inviterte Hitler er det mye tvil om - og at han hadde noen som helst makt til å gi noen ordre til militæret er tvilsomt.

Statskupp i 1945

Folkeaksjonen mot EU-medlemsskap hevder at det ble gjort et statskupp i 1945 av jøder og frimuere, og at jødiske banker står bak en konspirasjon for å få verdensherredømme, som EU er et resultat av. Forsåvidt er dette en svært gammel konspirasjonsteori som har blitt brukt som unnskyldning for en god del oppigjennom historien...

Bilderberg-gruppen styrer norsk presse/Norge/verden

Bakgrunnen for denne teorien er at flere kjente personer i Norge har møtt på møter hos Bilderberg-gruppen. Blant menneskene som har møtt er Jens Stoltenberg, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland, Knut Vollebæk, Harald V og Tinius Nagell-Erichsen.

På disse møtene skal man etter det konspirasjonsteoretikerne mener avtale seg i mellom hvordan verden skal styres. Selv sier gruppen at det er et diskusjonsfora for økonomisk, intellektuell og politisk elite.

Frimurerne styrer Norge

Dette er en internasjonal teori som selvfølgelig også har sine norske forgreininger. Teorien går ut på at frimuerne egentlig styrer politi, rettsvesen og politikk i Norge (og forsåvidt verden). Du kan se en oversikt over norske frimurere hos TV 2.

Oljefondet er lureri

Denne konspirasjonsteorien går rett og slett ut på at oljefondet ikke finnes, at det bare er noe som regjering og storting hevder finnes for å holde det norske folk i sjakk. En annen teori rundt oljefondet er at pengene investeres etter ordre fra EU og/eller USA.

Treholt ble lurt

Denne konspirasjonsteorien går ut på at Arne Treholt ble brukt av den norske regjeringen for å gi Sovjetunionen informasjon man mente de burde ha for å minske trusselen mot Norge, men som ikke kunne gå «normale veier.» De som mener at teorien har noe ved seg hevder at overvåkningsmyndighetene, og Treholts overordnede og kollegaer burde ha luktet lunta lenge før Treholt skulle ha gitt hemmeligheter til Sovjetunionen.

Det siste året har det kommet fram bevis på at overvåkningstjenesten fingerte bevis mot Treholt. Konspirasjonsteorien går da ut på at regjeringen på den tiden ville at Sovjetunionen skulle få mer informasjon enn det man kunne gi dem, og at man da brukte Treholt.

Det forefinnes også en teori om at Gunvor Galtung Haavik, som døde i fengsel før rettsaken mot henne for spionasje kom opp, også ble lurt av sine overordnede på samme måte.

Det har også blitt hevdet at Asbjørn Sunde, som i 1954 ble dømt for spionasje, ikke egentlig var spion. Beviset mot han var at det hadde blitt funnet en stor sum penger innsydd i en sofa. Retten hevdet at han hadde overlevert hemmelige militære opplysninger til russerne. Noe som ikke ble bevist, men retten la likevel til grunn at det hadde skjedd. En av politifolkene i saken var visstnok Ørnulf Tofte, som senere stod for arrestasjonen av Arne Treholt.

Overvåkning av det norske folk

Det finnes konspirasjonsteorier som viser seg å være sanne. Svært mange på den ytterste venstre fløyen mente de ble overvåket fra rett etter krigen og langt etter det.

Etter en lang stund med undersøkelser fra Lund-kommisjonen viste det seg at det ikke var en konspirasjonsteori, men sant. Rapporten avslørte en omfattende overvåkning av norske kommunister, sosialister og flere andre som overvåkningstjenesten anså for en trussel mot Norge under den kalde krigen. I rapporten ble det påpekt blant annet følgende:

* Det tette samarbeidet mellom overvåkningstjenesten og Det norske Arbeiderparti

* Instruksstridig registrering

* Registrering på bakgrunn av gamle forestillinger

* Uklare myndighetsforhold

Her kan du lese hele rapporten

Har du hørt om flere norske konspirasjonsteorier? Bruk kommentarfeltet under.

Kommentarer til denne saken