Gå til sidens hovedinnhold

Konspirasjoner fenger fortsatt

Konspirasjonsteorier har fenget folk i årevis. Fredag kommer en ny konspirasjonsfilm.

(SIDE2:) Fredag har «X-Files: I Want to Believe» norsk premiere. Her møter vi igjen Fox Mulder og Dana Scully, som prøver å avsløre om sannheten finnes der ute.

På 1990-tallet var «X-Files» en svært populær TV-serie, blant annet fordi den vekket den konspiratoriske delen av fansen. For det kan være skikkelig morsomt å leke seg med konspirasjonsteorier og sammensvergelser fra myndighetene.

Hvem drepte JFK?
«JFK» (1991) er en av de mest kjente konspirasjonsfilmene. Oliver Stone-filmen tar for seg drapet på president John F. Kennedy. Vi følger advokaten Jim Garrison (Kevin Costner), som oppdager ny informasjon om drapet på presidenten. Han stoler ikke på forklaringen til FBI, og han mistenker snart at gjerningsmannen er en helt annen enn tidligere antatt.

Filmen ble svært populær og den fikk folk til å undre seg over om drapsmannen virkelig var tatt. Dette førte til at president George H.W. Bush offentliggjorde det meste av arkivet om attentatet i 1992, skriver Wikipedia.

Har vi vært på månen?
Mange liker å konspirere om hvorvidt mennesket virkelig har vært på månen. I 1978 viste filmen «Capricorn One» hvordan myndighetene lurer verden til å tro at mennesket har landet på Mars. NASA har samlet sine beste astronauter til å reise til planeten. Men i raketten som forlater Jorden, er det ingen mennesker. Astronautene føres nemlig til en hangar, hvor de later som de lander.

Problemet oppstår da raketten blir ødelagt på vei ned. Hele verden tror at de første menneskene på Mars er døde. Heldigvis oppdager journalisten Robert Caulfield (Elliott Gould) sammensvergelsen, og han må prøve å bringe skandalen ut til verden.

Sto Jesus opp fra de døde?
På 2000-tallet er vi ikke lenger like ivrige etter å konspirere om myndighetene og månelandinger. En av de mest populære konspirasjonsteoriene i dag, handler om religion: Hvem var Jesus og hva skjedde med ham? Mange ateister vil prøve å motbevise Bibelens ord om at Jesus var Guds sønn og at han sto opp fra de døde.

Dette prøver også «Da Vinci-koden». Forklaringen boken og filmen gir er riktignok ikke ekte, men for konspirasjonsteoretikere har det skapt mange nye tanker og ideer. Vi møter symboltolkeren Robert Langdon (Tom Hanks) som oppdager hemmelig informasjon og livsfarlig fakta som kan velte hele kristendommen.

Lurer myndighetene oss?
Noen ganger kan konspirasjonsteorier føre til en politisk omveltning. «All the President’s Men» fra 1976 tar for seg Watergate-skandalen, hvor president Richard Nixon måtte gå etter bevis om korrupsjon.

Filmen tar for seg den sanne historien om journalistene Carl Bernstein (Dustin Hoffman) og Bob Woodward (Robert Redford), som med hjelp av den såkalte Deep Throat (Hal Holbrook) avslørte presidentens handlinger.

Er mediene til å stole på?
I vår mediestyrte hverdag, mistenker enkelte at vi ikke alltid kan stole på hva avisene skriver og TV-bildene viser. «Wag the Dog» (1997) tar for seg dette temaet. Presidenten (Michael Belson) har rotet seg borti en pinlig sexskandale, og han ber rådgiveren Conrad (Robert De Niro) om hjelp. Conrad henter inn TV-produsenten Stanley (Dustin Hoffman), og sammen finner de ut hvordan de skal redde presidenten.

Løsningen blir å starte en falsk krig mellom USA og Albania. Gjennom manipulasjon lurer de hele verden til å tro på krigen.

Finnes det romvesener?
En av de vanligste konspirasjonsteoriene som blir pratet om, er hvorvidt myndighetene vet om det finnes liv på andre planeter. «Men in Black» (1997) tar opp dette temaet på en underholdende måte.

James (Will Smith) blir hentet inn i en mystisk organisasjon av Agent K (Tommy Lee Jones). Organisasjonen viser seg å være Jordens bindeledd mellom oss og verdensrommet. Vår verden er nemlig full av romvesener, men de færreste er klar over det.

Er naboen pålitelig?
Konspirasjonsteorier trenger ikke handle om at politiske eller religiøse ledere prøver å lure oss. De kan også dekke menneskene som er deg nærmest. I «Rosemary’s Baby» (1968) blir Rosemary (Mia Farrow) endelig gravid med mannen Guy (John Cassavetes). Men hennes mystiske naboer blir stadig mer påtrengende, og snart aner Rosemary ugler i mosen.

Hun finner ut at bygården de bor i tidligere har huset både hekser og djeveldyrkere. Da folk rundt henne dør og blir skadet, mistenker hun at de gamle leieboerne i gården fortsatt driver med slikt, og at de nå er ute etter barnet hennes.

Andre konspirasjonsfilmer:
«Conspiracy Theory» (1997)
«The Stepford Wives» (1975)
«Jacob's Ladder» (1990)
«Michael Clayton» (2007)
«De andres liv» (2006)
«The Pelican Brief» (1993)
«The Parallax View» (1974)
«Blow-Up» (1966)
«The Conversation» (1974)
«Seven Days in May» (1964)
«Three Days of the Condor» (1975)
«Arlington Road» (1999)
«The 39 Steps» (1939)
«The Manchurian Candidate» (1962)

Kilder: IMDb.com, Entertainment Weekly, RottenTomatoes.com

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken