Gå til sidens hovedinnhold

Kontorstolen kan drepe deg

Stadig flere tilbringer store deler av arbeidshverdagen i en kontorstol, men få vet at det er livsfarlig.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mennesker som sitter stille ved et skrivebord mesteparten av arbeidsdagen har større risiko for å få blodpropper i benene, viser en ny undersøkelse fra The Medical Research Institute i New Zealand, ifølge dato.dk.

NA24 - din næringslivsavis

Flerfoldige tusen nordmenn sitter daglig på et kontor hvor de arbeider fra morgen til kvelds, og altfor mange er ikke flinke nok til å strekke på beina fra tid til annen.

Men det burde de fordi undersøkelsen viser at stillesittende arbeid medfører en langt høyere risiko for blodpropp i benene. Denne formen for blodpropp kan være ekstremt farlig fordi de kan ledes til lungene, og i verste fall med dødelig utgang. Undersøkelsen viser at en tredjedel av en stor gruppe pasienter med blodpropp hadde stillesittende arbeid.

- Vi vet at fysisk inaktivitet øker risikoen for blodpropper, så det er selvfølgelig ikke bra å sitte stille ved et skrivebord hele dagen, sier klinikksjef Henrik Sillesen, ifølge dato.dk.

En annen undersøkelse underbygger også dette. Les mer her

Hvis blodet størkner og blir til en propp inne i en blodåre, kalles det en blodpropp. En blodpropp kan tette igjen blodårer som pumper blod til eller fra hjertet. En blodpropp i en dyp vene i kroppen kalles dyp venetrombose; den kommer oftest i leggen. Noen årsaker til blodpropp: røyking, røyking samtidig som man tar p-piller, graviditet og kreftsykdom gjør at blodet lettere størkner og lager blodpropper, hvis man har vært syk og ligget lenge stille, flyter blodet langsommere og blodet kan lettere klumpe seg sammen til en propp. (Kilde: lommelegen.no)

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren