Gå til sidens hovedinnhold

Nettpirater har fått egen religion

Fildelere kan nå offisielt hevde å ha en religiøs overbevisning når de begår lovbrudd.

Side3 har tidligere skrevet om Kopimistsamfundet som i Sverige har forsøkt å opprette sin egen religion som skal bli offisielt godkjent.

- Gjennom historien har forskjellige grupper over hele verden blitt forfulgt av sine motstandere. De har etter hvert funnet sammen i religion og ønsket en fredelig sameksistens. Uten trusler eller trakassering, skriver trossamfunnet på sin nettside.

Håper å få utøve sin tro uten straff

Nå melder NTB at forsøket har ført fram. Beslutningen om å godkjenne kopimismen som religion ble tatt av Kammarkollegiet onsdag.

- Det er et stort steg for kopimismen at vår tro er blitt anerkjent av den svenske staten. Forhåpentligvis betyr dette at vi kan endelig begynne å utøve vår tro uten trussel om represalier, sier Isak Gerson, den høyeste åndelige lederen i religionen, i en melding på sine nettsider etter at avgjørelsen ble kjent.

Det var filosofistudenten Gerson, som startet religionen i 2010, da han mente at «kopiering og deling av informasjon er det beste og vakreste som finnes».

Ifølge egne opplysninger har det nye trossamfunnet rundt 3.000 medlemmer i et titall land. Men det er ikke nødvendig å melde seg inn i organisasjonen:

«Den kopimistiska fellesskap krever ikke medlemskap. Det er nok at man føler et kall til å tilbe det helligste av alt: informasjon.»

Dette tror de på

«Kopier og spre» er en av den nye trosretningens grunnprinsipper. Den skal etter eget sigende være en misjonerende religion som har til hensikt å overbevise både kristne og muslimer om kopimismens velsignelser.

Ifølge Kopimistsamfundet er det følgende grunnprinsipper som er grunnlaget for deres virksomhet.

  • Kopiering av informasjon er etisk rett
  • Spredning av informasjon er etisk rett
  • Remixing er en helligere form for kopiering enn den perfekte, digitale kopiering, da remixing er kopiering av et mangfold av informasjon.
  • Å kopiere eller remixe informasjon som formidles av en annen person ses på som en respektfull handling og er et sterkt uttrykk for aksept og kopimistisk tro.
  • Internett er hellig.
  • Kode er lov.

De mener for øvrig at alle former for informasjonsbeskyttelse (les: kopibeskyttelse) er å sammenligne med slaveri, fordi informasjonen ikke er fri.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken