OSLO (Nettavisen): - Det nytter ikke å koseprate med store horder av sint og aggressiv ungdom. Her må vi sørge for at norsk politi er rustet til å stå imot en slik mobb, sier stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen fra Fremskrittspartiet til Nettavisen.

Les også: Svensk politi skjøt varselskudd

I et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) spør han om hun kan garantere at norsk politi er tilstrekkelig rustet både i forhold til mannskap, utstyr og fullmakter til å sørge for ro og orden og forhindre opptøyer som det man har sett i Sverige i påsken.

De «svenske tilstandene» denne påsken har blant annet omfattet steinkasting mot politifolk, kapring av en politibil og politibiler som er stukket i brann.

- Men frykter du tilsvarende scener i Norge som det vi har sett etter Rasmus Paludans koranbrenning i Sverige?

- Vi har heldigvis ikke sett tilsvarende opptøyer i Norge, så jeg sier ikke at det er likedan her, men vi må vite at norsk politi er rustet hvis det blir aktuelt og at de har nødvendige ressurser og fullmakter og ikke blir holdt igjen politisk, svarer Johnsen.

Les også: Rikspolitisjefen: - Dette kan ikke fortsette

- Best å ignorere de som vil provosere

Han peker også på andre tiltak som kan bidra til å hindre og begrense voldshandlinger:

- Vi har flere ganger sett at muslimer selv tar ansvar for å hindre pøblene fra å møte opp, snakke dem til rette og forsøke å hindre vold. Det er veldig klok tilnærming. Det mest effektive er jo å ignorere de som vil provosere, sier Johnsen og minnes markeringen i Brumunddal i 1991 der flere tusen mennesker snudde ryggen til da lederen i Norge Mot Innvandring, Arne Myrdal, holdt tale.

Også i Sverige, blant annet i Rinkeby fredag, så man tilskuere som forsøkte å gripe inn og hindre motdemonstranter fra å klatre over gjerder å gå mot politiet. Dette hindret likevel ikke at situasjonen flere steder kom ut av kontroll.

Koranbrenning på Stovner

I Norge har den anti-islamske grupperingen Sian hatt lignende markeringer som Paludan gjennomførte i Sverige, senest på Stovner fredag, der politiet rykket ut for å roe gemyttene, uten at noen ble skadet eller pågrepet. I august 2020 ble politiet nødt til å avbryte Sians såkalte “krenkefest” foran Stortinget på grunn av motdemonstranter som truet med å bryte gjennom sperringene. Da hadde Sian holdt det gående i nesten to timer med harde utfall mot muslimer og islam. Flere motdemonstranter ble pågrepet og senere bøtelagt.

Johnsen sier han er sjokkert å se hvordan svensk politi har blitt behandlet av motdemonstrantene:

- Det er med vantro og sjokk vi ser store horder av i hovedsak unge, aggressive og sinte unge muslimske menn som går fullstendig berserk og nærmest raserer store områder i by etter by. Disse voldelige pøblene skyr ingen ting og har ingen respekt hverken for folk flest eller politiet. De angriper og ødelegge helt vilkårlig. Politiet blir jaget, politibiler blir ramponert og satt i brann.

- Sveriges statsminister forsvarer ytringsfriheten, men kaller Paludans markeringer provokasjoner og ber om at folk ikke biter på agnet. Hva tenker du om selve koranbrenningen?

- Jeg har aldri likt blasfemi, og jeg reagerte den gang komiker Otto Jespersen brant bibelen på TV. Men det forsvarer uansett ikke en slik reaksjon man ser fra disse unge, sinte muslimske mennene i Sverige. Ytringsfriheten er hellig, og da får du heller bruke den til å si fra hva du mener. Vi skal ikke ha politisk sensur. Det vi ikke kan akseptere er oppfordring til vold og drap. Der skal vi være tøffe, sier Johnsen.