Saken oppdateres!

Den nye virusvarianten «Kraken» oppkalt etter sjømonsteret, også kalt XBB 1.5 er ikke registrert i Norge enda. Men assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener den kan allerede være i Norge.

Kraken har den senere tiden eksplodert i USA. Det er en undervariant som spredd seg, og har stått for 40 prosent av virustilfellene den siste uken.

– XBB 1.5 er en undervariant av omikron som har vist stor spredningsevne særlig i USA, der andelen av denne varianten har økt fra 4 til 40% på en måned, sier Nakstad til Nettavisen.

Les mer: Kronen på svakeste nivå mot euro siden november 2020

Det ble først meldt av NRK at koronavarianten Kraken øker kraftig i Norge. Dette ble senere korrigert på grunn av manglende grunnlag for den påstanden.

Vil sannsynlig overta

Imidlertid er varianten XBB. 1.1 allerede tilstede i Europa, og det er denne Nakstad mener kan bli dominerende i tiden fremover.

– Det er sannsynlig at XBB. 1.1 nå spres i Europa og at den vil overta som en dominerende variant hvis den viser seg mer smittsom enn andre varianter, sier han og legger til:

– Forgjengeren XBB. 1 ble registrert i Norge i uke 46-48, med kun svært få tilfeller.

Les også: Våre naboer fikk gratis strøm mens vi betalte dyrt – nå ser vi resultatet

Til Dagbladet forteller Nakstad at det er bare et spørsmål om tid før «Kraken» treffer Norge.

– Den mest smittsomme varianten vil alltid vinne frem, det er egentlig bare et spørsmål om tid. Det er mulig at den allerede spres i Norge, siden den også er påvist i andre europeiske land, sier han.

Dominerer i USA

Torsdag gikk den tyske helseministeren ut i pressen og uttrykte bekymring for den nye virusvarianten.

– Forhåpentligvis kommer vi oss gjennom vinteren før en slik variant kan spre seg blant oss. Vi overvåker hvorvidt, og i hvilket omfang, XBB. 1.5 forekommer i Tyskland, skriver Lauterbach på Twitter.

Den amerikanske legen Michael Osterholm ved Universitetet i Minnesota, fortalte at syv av de ti delstatene i USA som for tiden har økte smittetall og flere sykehusinnleggelser, har registrert en økning i tilfellene av Kraken-varianten.