Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) vurderer å senke terskelen for hvem som bør anbefales å ta andre oppfriskningsdose. Bakgrunnen er den eksplosive smittesituasjonen i Europa, som drives fram av de nye omikron-variantene BA.4 og BA.5.

– Vi ser en ny bølge i mange av medlemslandene i Europa, sier EMAs vaksinesjef.

Tidligere har EMA og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) anbefalt at alle over 80 år bør ta en fjerde vaksinedose. Nå antyder Marco Cavaleri, som leder vaksinestrategien til EMA, at det kan bli aktuelt å anbefale andre oppfriskningsdose til alle over 60 år.

– Gitt den nåværende situasjonen vil jeg gjerne fremheve en felles anbefaling som EMA og ECDC kom med i april i år. Vår anbefaling var at folk over 80 år burde få en andre oppfriskningsdose med den godkjente mRNA-vaksinen, sier Cavaleri på en pressekonferanse.

– Vi sa også den gang at hvis vi ser en betydelig gjenoppblomstring med smitte, som vi for øvrig gjør nå, bør folk mellom 60 og 79 år, samt medisinsk sårbare personer i alle aldre, få en andre oppfriskningsdose, sier han.

– Ettersom denne nye bølgen utfolder seg over EU, er det nødvendig å opprettholde beskyttelsen for sårbare grupper, og unngå enhver utsettelse av vaksinering, understreker Cavaleri.

Cavaleri legger til at mRNA-vaksinen fortsatt gir god beskyttelse mot sykehusinnleggelse, alvorlig sykdom og dødsfall.

– Alt i alt befinner vi oss nå i en mye bedre situasjon enn vi gjorde i de tidligere smittebølgene, ettersom det er et høyere antall vaksinerte individer i EU, sier han.

Les også: Ny sommerbølge rammer Europa: – Ny variant sprer seg relativt raskt

Anbefalinger i Norge

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyste nylig at regjeringen anbefaler en ny oppfriskningsdose for alle over 75 år (som innebærer en 4. dose for dem som allerede har tatt 3. doser) med oppstart fra 1. juli.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier det er sannsynlig at det kommer en ny anbefaling allerede fra september måned.

– Våre anbefalinger om andre oppfriskningsdose (fjerde dose) er fra 1. juli for alle på sykehjem pluss alle som er 75 år og eldre, sier Aavitsland til Nettavisen.

– Vi har også varslet at fra 1. september er det sannsynlig at vi vil anbefale det samme fra 1. september til alle 65 år og eldre samt alle 18 år og eldre med risikofaktorer, sier han.

Les også: Frykter like mange koronainnleggelser som i vinter: – Kan bli aktuelt med nye tiltak

EMAs vaksinesjef sier det er de svært smittsomme undervariantene BA.4 og BA.5 som har utløst den nye smittebølgen i Europa. Han antar variantene vil dominere i europeiske land allerede mot slutten av juli.

– Selv om det ikke er noe bevis for at disse variantene gjør folk sykere enn tidligere varianter, vil økningen i smitte blant eldre aldersgrupper kunne oversettes til alvorlige sykdommer, sier Cavaleri på pressekonferansen.

Få restriksjoner i Europa

Etter to og et halvt år med pandemi og smitteverntiltak, er de aller fleste restriksjoner opphevet i Europa.

Nettavisen snakket nylig med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smittesituasjonen og restriksjoner i Europa.

– Man bør sette seg inn reglene i landene man skal reise til, og særlig om det er krav til koronasertifikat ved innreise. Det finner man best oversikt over på reopen.europa.eu. Per dags dato er det få land som krever koronasertifikat, men dette kan endre seg hvis smittesituasjonen endrer seg utover sommeren, uttalte Nakstad til Nettavisen.

– Det kan være lurt å ha med seg noen munnbind i lommen. I flere av de store turistlandene er det krav om munnbind på offentlig transport, og det må man være forberedt på, som for eksempel på tog fra flyplassen, sa Nakstad.