Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) vurderer å senke terskelen for hvem som bør anbefales å ta andre oppfriskningsdose. Bakgrunnen er den eksplosive smittesituasjonen i Europa, som drives fram av de nye omikron-variantene BA.4 og BA.5.
– Vi ser en ny bølge i mange av medlemslandene i Europa, sier EMAs vaksinesjef.
Tidligere har EMA og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) anbefalt at alle over 80 år bør ta en fjerde vaksinedose. Nå antyder Marco Cavaleri, som leder vaksinestrategien til EMA, at det kan bli aktuelt å anbefale andre oppfriskningsdose til alle over 60 år.
– Gitt den nåværende situasjonen vil jeg gjerne fremheve en felles anbefaling som EMA og ECDC kom med i april i år. Vår anbefaling var at folk over 80 år burde få en andre oppfriskningsdose med den godkjente mRNA-vaksinen, sier Cavaleri på en pressekonferanse.
– Vi sa også den gang at hvis vi ser en betydelig gjenoppblomstring med smitte, som vi for øvrig gjør nå, bør folk mellom 60 og 79 år, samt medisinsk sårbare personer i alle aldre, få en andre oppfriskningsdose, sier han.
– Ettersom denne nye bølgen utfolder seg over EU, er det nødvendig å opprettholde beskyttelsen for sårbare grupper, og unngå enhver utsettelse av vaksinering, understreker Cavaleri.
Cavaleri legger til at mRNA-vaksinen fortsatt gir god beskyttelse mot sykehusinnleggelse, alvorlig sykdom og dødsfall.
– Alt i alt befinner vi oss nå i en mye bedre situasjon enn vi gjorde i de tidligere smittebølgene, ettersom det er et høyere antall vaksinerte individer i EU, sier han.
Les også: Ny sommerbølge rammer Europa: – Ny variant sprer seg relativt raskt
Anbefalinger i Norge
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyste nylig at regjeringen anbefaler en ny oppfriskningsdose for alle over 75 år (som innebærer en 4. dose for dem som allerede har tatt 3. doser) med oppstart fra 1. juli.
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier det er sannsynlig at det kommer en ny anbefaling allerede fra september måned.
– Våre anbefalinger om andre oppfriskningsdose (fjerde dose) er fra 1. juli for alle på sykehjem pluss alle som er 75 år og eldre, sier Aavitsland til Nettavisen.
– Vi har også varslet at fra 1. september er det sannsynlig at vi vil anbefale det samme fra 1. september til alle 65 år og eldre samt alle 18 år og eldre med risikofaktorer, sier han.
Les også: Frykter like mange koronainnleggelser som i vinter: – Kan bli aktuelt med nye tiltak
EMAs vaksinesjef sier det er de svært smittsomme undervariantene BA.4 og BA.5 som har utløst den nye smittebølgen i Europa. Han antar variantene vil dominere i europeiske land allerede mot slutten av juli.
– Selv om det ikke er noe bevis for at disse variantene gjør folk sykere enn tidligere varianter, vil økningen i smitte blant eldre aldersgrupper kunne oversettes til alvorlige sykdommer, sier Cavaleri på pressekonferansen.
Fakta om koronautbruddet i Norge
* 3.415 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Fra og med den 17. mars 2022 registreres dødsfall uten laboratoriebekreftet prøve, noe som fører til flere registreringer og en oppjustering av totalen som før dette var 1.752.
* 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 4.342.262 personer mottatt første dose, og 4.048.150 har mottatt andre dose.
* 2.970.866 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 54,8 prosent av befolkningen.
* Variantene alfa, beta, gamma, delta og omikron av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. I januar 2022 tok omikronvarianten over for delta som den dominerende i Norge.
* Uke 7 2022 sluttet FHI å publisere antall funn av de ulike variantene. Til da var det i Norge funnet 37.935 tilfeller av alfa, 667 tilfeller av beta, 16 tilfeller av gamma, 121.843 tilfeller av delta og 74.163 tilfeller av omikron (BA1 og BA.2).
* 1.449.939 personer har siden februar 2020 fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) torsdag. Registrerte selvtester etter 24. januar 2022 er ikke inkludert i tallet.
* Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien, er 30 år. Det er 713.329 menn som har fått påvist smitte, og 736.602 kvinner. I tillegg er det ukjent hvilket kjønn åtte av de smittede har.
* R-tallet sier hvor mange en smittet person smitter videre. Siden 16. mai har det gjennomsnittlige R-tallet ligget på 1,2, ifølge FHI.
* 22. mars 2022 sluttet Helsedirektoratet å registrere pasienter innlagt med koronavirus. Da var 467 koronapasienter innlagt på norske sykehus, og av dem fikk 22 pasienter behandling med respirator. I alt 2.041 koronapasienter hadde fram til da fått respiratorbehandling.
(Kilder: NTB, Helsedirektoratet, FHI)
Få restriksjoner i Europa
Etter to og et halvt år med pandemi og smitteverntiltak, er de aller fleste restriksjoner opphevet i Europa.
Nettavisen snakket nylig med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smittesituasjonen og restriksjoner i Europa.
– Man bør sette seg inn reglene i landene man skal reise til, og særlig om det er krav til koronasertifikat ved innreise. Det finner man best oversikt over på reopen.europa.eu. Per dags dato er det få land som krever koronasertifikat, men dette kan endre seg hvis smittesituasjonen endrer seg utover sommeren, uttalte Nakstad til Nettavisen.
– Det kan være lurt å ha med seg noen munnbind i lommen. I flere av de store turistlandene er det krav om munnbind på offentlig transport, og det må man være forberedt på, som for eksempel på tog fra flyplassen, sa Nakstad.