Etter drøyt to år med koronatester, nedstengninger, reiserestriksjoner og Norges-ferie, er det nå en betydelig andel nordmenn som planlegger sommerferie i utlandet. Undersøkelser viser at fire av ti nordmenn tar sikte på ferieopphold i utlandet. Og de aller fleste hadde nok sett for seg en mer eller mindre pandemi-fri sommerferie.

Men flere europeiske land opplever nå en betydelig økning i antall daglige korona-smittetilfeller. Økningen skyldes blant annet fremveksten av de nye variantene BA.4 og BA.5, som er undervarianter av omikron. Ifølge noen estimater er undervariantene 10 til 15 prosent mer smittsom enn den opprinnelige omikron-varianten.

– Det er viktig at man får kost seg på ferie, og ikke bekymrer seg for mye over pandemien. Det er mulig å leve like normalt på ferie som man gjør hjemme i Norge i hverdagen, sier Nakstad til Nettavisen.

Les også: – Jeg tror vi alle må innstille oss på at vi kan bli smittet på nytt til høsten

Koronasertifikat og munnbind

Nakstad sier imidlertid at den nye smittesituasjonen i Europa krever at ferierende nordmenn tar enkelte forholdsregler. Han anbefaler nordmenn å gjøre seg kjent med lokale regler før avreise, samt ta med noen munnbind i lommen.

– Man bør sette seg inn reglene i landene man skal reise til, og særlig om det er krav til koronasertifikat ved innreise. Det finner man best oversikt over på reopen.europa.eu. Per dags dato er det få land som krever koronasertifikat, men dette kan endre seg hvis smittesituasjonen endrer seg utover sommeren, sier Nakstad.

– Det kan være lurt å ha med seg noen munnbind i lommen. I flere av de store turistlandene er det krav om munnbind på offentlig transport, og det må man være forberedt på, som for eksempel på tog fra flyplassen, sier han.

Han anbefaler også nordmenn å undersøke vilkårene i reiseforsikringen.

– Man bør forsikre seg om at reiseforsikringen dekker utgifter ved hjemreise dersom man skulle bli syk med covid-19 på ferie. Ellers bør man også lese UDs reiseråd på regjeringen.no. Dette er nok særlig viktig for reiser utenfor Europa, fordi andre land kan fortsatt være påvirket av pandemien, sier Nakstad.

Les også: Punger ut for garantert streikefri flytur: - Folk vil spare tid og reise komfortabelt

– Lite sannsynlig med lockdown

– Hva er risikoen for å bli rammet av reiserestriksjoner, innreiseforbud, karantene eller andre tiltak ved reiser til typiske europeiske feriemål denne sommeren?

– Jeg vil si det er lite sannsynlig at man vil oppleve nye nedstengninger i Europa denne sommeren, men man må være forberedt på at det kan kreves bruk av munnbind i visse situasjoner og at koronasertifikat kan bli sjekket i enkelte land.

– Hva er egentlig gjeldende regler for EU-land per nå?

– Per dags dato er det kun Portugal, Frankrike og Malta som krever koronasertifikat. Ellers er det lite begrensninger på turister i Europa nå. Man vil stort sett oppleve åpne samfunn som ikke har aktive smitteverntiltak i særlig grad.

– Kan vi vente oss en voldsom smitteoppblomstring i Europa de neste ukene?

– Jeg tror vi vil se en jevn vekst av smitte fram til august måned, da fellesferien begynner i Europa. Men det er ikke sikkert at det vil medføre like stor belastning på helsevesenet som vi har sett tidligere, og de fleste land er nok avventende til de ser hva smitteøkningen medfører, sier Nakstad.

Portugal er for øyeblikket det landet i Europa som har blitt hardest rammet av den nye bølgen. Andre land vil trolig følge etter.

– I Portugal ser det nå ut som man har kommet over smittebølgen, mens trenden er økende i de fleste andre vesteuropeiske land. Fordi det testes lite, er ikke lenger smittetallene pålitelige, men man følger nøye med på antall innleggelser. Foreløpig har ikke dette økt dramatisk i andre land enn i Portugal, men det er sannsynlig at tallene vil stige noe den neste måneden, sier han.

Les også: Bankene slår alarm: – Økt inflasjon og rentehevinger påvirker psyken til 700.000 nordmenn

– Hva gjør man hvis man blir alvorlig korona-syk på ferie i utlandet?

– Hvis du blir syk før du skal reise, bør du holde deg hjemme til du er frisk. Dette er fortsatt det gjeldende rådet i Norge for covid-19. Hvis du blir syk på ferie, bør du holde deg for deg selv og benytte munnbind når du reiser hjem med fly. De fleste vil bare være smitteførende i noen få dager, hvis de blir smittet av covid-19, sier Nakstad.

– Hvis du blir alvorlig syk, må du kontakte helsevesenet der du befinner deg, for å få hjelp og behandling. Du bør samtidig kontakte forsikringsselskapet ditt.

Tre årsaker til økt smitte i Europa

Nakstad sier det er tre årsaker til smitteøkningen i Europa.

– Det er nok tre årsaker til at vi ser en økende smittetrend i Europa nå. For det første har vi fått en ny og mer smittsom virusvariant, BA. 5. For det andre begynner det å bli lenge siden de eldste innbyggerne ble vaksinert, og immuniteten i befolkningen er derfor noe redusert. For det tredje lever vi nå normale liv med mye kontakt med andre mennesker. Og disse tre tingene samlet sett skaper gode forhold for BA. 5-varianten og gjør at den sprer seg relativt raskt, sier han.

– Den vil imidlertid møte motstand i form av mange vaksinerte personer og immunitet etter gjennomgått sykdom. Derfor er det vanskelig å si hvor langvarig og stor denne sommerbølgen blir.

Enkelte estimater antyder at undervariantene BA.4 og BA.5 er 10 til 15 prosent mer smittsom enn den opprinnelige omikron-varianten. Omikron-varianten er som kjent mildere, men langt mer smittsom enn delta-varianten som dominerte i fjor sommer.

– Hva vet vi om undervariantenes smittsomhet?

– Vi ser at BA.4 og BA.5, som har de samme endringene i piggproteinene, har overtatt totalt på tre måneder i både Sør-Afrika og Portugal. Det tyder på en tydelig økt smittsomhet, men det kan være at ytterligere endringer vil skje og endre seg til en enda mer smittsom variant. Foreløpig har ikke disse endringene medført et forverret sykdomsbilde, men dette er selvsagt noe man også følger nøye med på, sier Nakstad.

Statistikk over daglige smittetilfeller

Statistikk fra nettstedet Our World in Data, som er utviklet av Oxford-forskere, viser en tydelig økning i en rekke typiske ferieland for nordmenn.

Nettstedet følger utviklingen for daglige bekreftede smittetilfeller per én million innbygger. Tallene oppdateres daglig og er basert på et gjennomsnitt de siste syv dagene. Tallene til Our World in Data vitner om en smitte-økning i land som Portugal, Frankrike, Tyskland, Italia, Hellas og Danmark.

Portugal, som har hatt en relativ høyt daglig smittetall siden mai måned, hadde 1332 daglige bekreftede tilfeller tirsdag 21. juni.

I flere av disse landene har det vært en dobling eller mer i antall daglige smittetilfeller i løpet av tre uker. I Frankrike har smittetallet økt fra 279 daglige tilfeller per én million innbygger den 1. juni til 747 tilfeller 21. juni.

I Tyskland har antall daglige tilfeller økt fra 358 til 760 i samme periode. For landene Danmark, Italia og Hellas har økningen i samme periode vært på henholdsvis 85 til 221, 302 til 604 og 347 til 742.

– Akselererer igjen til tross for det varme været

Helseekspert Damien Mascret sier til fransk TV at korona-relaterte sykehusinnleggelser har økt med 27 prosent i Frankrike på én uke, skriver The Guardian. Mens intensivinnleggelser har økt med 17 prosent.

De nevnte landene har hatt en stabil nedgang i antall tilfeller fra mars måned og frem til juni.

– Pandemien akselererer igjen til tross for det varme været, sier lege og smittekspert Benjamin Davido ved sykehuset Raymond-Poincaré til fransk radio, ifølge samme avisen.

Financial Times har analysert tall for sykehusinnleggelser i flere europeiske land. Avisen skriver at land som Tyskland, Frankrike og Portugal opplever nå en økning i antall koronarelaterte sykehusinnleggelser.