Tirsdag varslet svenske helsemyndigheter at de åpner for at personer i visse risikogrupper kan få tilbudet om en tredje vaksinedose allerede i høst.

Videre meldte helsemyndighetene at en stor del av befolkningen trolig vil få tilbudet om en tredje koronavaksinedose neste år.

Ingen dose tre i høst

I Tyskland er man enda tidligere ute i løypa. Mandag informerte myndighetene der om at de vil tilby en tredje vaksinedose til eldre og personer med underliggende sykdom allerede i september.

– Flere land, som Tyskland og til en viss grad Sverige, går nå i retning å gi en tredje vaksinedose til enkelte allerede i høst. Er det noe som vurderes på noe vis i Norge?

– Vår vurdering så langt er at det ikke er aktuelt i høst, men vi følger med. En tredje dose kan bli aktuelt dersom beskyttelsen svekkes over tid eller dersom det kommer en ny variant som tidligere vaksinasjon beskytter dårlig mot, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland til Nettavisen.

Les også: Dansk epidemiolog sier flokkimmunitetsgrensen er flyttet betraktelig på grunn av deltavarianten – FHI sier de ikke opererer med en grense


– Kan bli aktuelt

Hvorvidt det blir aktuelt med en tredje vaksinedose for nordmenn i 2022 mener FHI-overlegen det er for tidlig å si noe om.

– Svenske Folkhälsmyndigheten skrev i dag tirsdag at det går mot en tredje vaksinedose neste år. Gjør det også dette her til lands?

– Det vet vi ikke ennå. Det kan bli aktuelt dersom beskyttelsen svekkes over tid eller dersom det kommer en ny variant som tidligere vaksinasjon beskytter dårlig mot. Vi følger med og vil tilby en tredje dose dersom det blir aktuelt. Det kan være at det først blir aktuelt om tre, fem, ti eller tretti år, sier Aavitsland.

Han sier videre det ikke er sikkert hvor ofte man må få påfyll av vaksine.

– Hvor hyppig vil man måtte få en ny vaksinedose ut fra det man vet nå?

– Det vet ingen. Svaret ligger et sted mellom aldri og én gang i året. Vi finner svaret når vi får mer erfaring med disse vaksinene, sier overlegen.

Les også: FHI: Selv om ikke alle får full beskyttelse, er det viktig at mange vaksinerer seg

Bare én av tre er fullvaksinert

Tirsdag viser FHIs statistikk at 3.602.599 nordmenn er vaksinert med første dose koronavaksine. 1.823.386 nordmenn har også fått andre vaksinedose.

Dermed er 33,8 prosent fullvaksinert og 66,8 prosent vaksinert med en dose her til lands. Hvis man kun regner med den voksne befolkningen over 18 år er 84,2 prosent vaksinert med en dose og 42,6 prosent vaksinert med to.