I blogginnlegget "En korpsmammas bekjennelser" skriver Tina Triger at hun opplever korpsdøden, ikke som en følge av motvillige barne, men av motvillige foreldre.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Svenske korps og boomblasters
De siste dagers meldinger om at for eksempel Andebu må leie inn et svensk korps på 17. mai, eller at andre steder i landet må kjøre bokset korpsmusikk i barnetoget, er ikke staselig og har gitt mye diskusjon.

- Det må være en ganske trist opplevelse. Ingen boomblaster kan gi det samme inntrykket som et virkelig korps kan. Langt der ifra, skriver Tina Triger.

- Jeg er opprinnelig fra Hedmark og der opplevde vi boomblaster i toget ett år. Det var god rekruttering til korpset neste år, for å si det sånn, sier Triger til Side2.

Myte med mye arbeid
Siden hun la ut innlegget, er det blitt delt en rekke ganger på Facebook, og hun har fått svært mange positive kommentarer. Tina Triger er selv korpsmamma til to barn. Hun sitter i styret for korpset og ektemannen er også involvert. Hennes egen korpskarriere beskriver hun dog som "kort og intens".

Tina Triger sier hun undrer seg på hva som egentlig er problemet med å være en korpsmamma.

Hvorfor vil foreldre frata ungene sine gleden over å spille i korps? Fordi de ikke liker korpsmusikk? Fordi de lever i den villfarelsen at korps innebærer masse dugnadsarbeid eller konserter i ett kjør? Spør hun.

Triger sier at myten om at det er så travelt i korpsene for foreldrene, er nettopp en myte. Under sist styremøte i Tjodalyng musikkorps, kom det fram at dirigenten hadde forhørt seg med flere nye og villige korpskandidater, men at det var foreldrene som sa nei.

Også Norges musikkorpsforbund har merket seg bloggen til Triger og kjenner igjen det hun skriver.

- Vi har en del eksempler på at barn for eksempel har skrevet seg på liste under rekrutteringskonserter, men når det kommer til å gjøre alvor av det, blir de likevel ikke med. Noen mister selvfølgelig interessen, men at foreldre til dels er med på den avgjørelsen, kjenner vi til, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges musikkropsforbund, Håvard Mogstad til Side2.

Stemmer ikke
Triger mener i sitt innlegg at det slett ikke stemmer at korps er så tidkrevende for foreldre.

- Det er veldig, veldig lite dugnadsarbeid i forhold til andre fritidsaktiviteter. Ekstremt lite, vil jeg nesten si. Ikke må vi opp tidlig hver helg i sesongen for å dra på turnering og cup heller. Det er noen konserter i løpet av året, og det er kjempestas å se hvor stolte og flinke ungene våre er når de opptrer for foreldre og andre,s kriver hun.

Til Side2 forteller hun at begge korpsungene hennes også spiller håndball, så hun har litt sammenligningsgrunnlag.

- Minst en helg i måneden er vi borte på en eller annen cup, og det skal kjøres til treninger. Det er klart at det kan være store forskjeller fra korps til korps, men det finnes andre fritidsaktiviteter som er langt mer tidkrevende for foreldrene, sier Triger til Side2. Hun forteller at korpset ikke har loppemarked, men de arrangerer en skolekorpsfestival der foreldre må trå til.

Når korpset til sommeren reiser på jubileumstur til Italia, er det ungene selv som står for mye av inntjeningen i forkant for at det ikke skal bli for dyrt.

Verre før
Hun får støtte på bloggen;

- For et flott innlegg! Det er dessverre helt riktig at myten om de evinnelige dugnadene i skolekorpsene lever i beste velgående. Og det er virkelig en myte uten rot i virkeligheten. Etter å ha hatt barn i både fotball og skolekorps, er det ikke noe tvil om hva som var mest ressurskrevende. (far i huset var fotballtrener, og jeg var leder i skolekorpset, så vi fikk et reelt inntrykk av arbeidsmengden begge steder.) Skriver en leser.

Håvard Mogstad mener den voldsomme dugnadsaktviteten er noe som henger igjen fra noen år tilbake da kontigenten var unaturlig lav, men dertil måtte innsatsviljen for å få inn penger være desto større hos barn og foreldre.

- Korps var lenge ikke flinke nok til å prise kontigenten. Nå er vi mer bevisst på at det ikke skal være så mye dugnad. Det har vi verken tid til eller ønske om, sier han.

Negativ utvikling
Tina Triger sier at det må være helt frivillig å spille i korps, men at hun ser det å nekte et barn som vil bli musikant som det samme som hun skulle nekte sine unger å spille fotball om de ønsket det. Selv misliker hun fotball sterkt.

- Det virker som det har vært en negativ utvikling fra min korte korpskarriere og til nå når det gjelder foreldres innstilling, sier hun.

Å spille i korps er ikke verdens billigste fritidsaktivitet, men den koster ikke så mye mer enn om du har et barn aktivt i andre idrettsgrener. Det varierer dog fra sted til sted avhengig av hvor mye kommunene stiller med og hvor mye rabatt som gis fra kulturskolene. Men tradisjonelt er det korpsene som holder instrumenter og uniform, mens man må være med på å betale dirigenten, blant annet.

Alle får være med
Viktigst av alt, mener Triger, er dog at korps er en aktivitet som er veldig sosial, ikke bare gir den samspill mellom yngre og eldre barn, men også med foreldre.

- Den største fordelen av at mine barn er med i korps, er at de blir så godt tatt vare på. Korps inkluderer alle. Uansett ferdighetsnivå får alle være med. Jeg har ikke en gang opplevd mobbing i korpssammenheng, sier hun.

Hva mener du? Er det foreldrene som stagger korpsfremveksten her til lands med sin dugnadsfrykt og negative holdninger til korpsmusikk eller er det andre faktorer?