Gå til sidens hovedinnhold

Korrupsjon kan flytte Fjell

Når Statoil-styret i dag toer sine hender etter korrupsjonsskandalen, må de vurdere flere forhold enn Olav Fjells skjebne. Er det verdt risikoen å spille etter norske spilleregler når motstanderne jukser?

Statoils toppsjef henger i en tynn tråd., og styret sitter klar med saksen.

Olav Fjells største feil var å godta et etisk regelverk selskapet umulig kunne holde. Det måtte før eller siden bli hans skjebne.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Bør Statoil-sjef Olav Fjell gå av?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Den som tror det er mulig å investere flere titalls milliarder kroner i regimer som Iran, Aserbajdsjan og Venezuela uten å bruke atskillige millioner på unødvendige "konsulenter" og mellommenn, er blåøyde.

Sett med vestlige øyne er korrupsjon et samfunnsonde. Derfor blir det også fort ømfindtlig når halvstatlige selskaper som Norsk Hydro, Telenor og Statoil satser tungt. Telenor har eksempelvis 8.700 ansatte i utlandet, i land som Thailand, Malaysia, Ukraina og Bangladesh. Norsk Hydro er inne i Libya og Nigeria.

Felles for både olje og tele er at investeringene må skje i nært samarbeid med ofte gjennomkorrupte regimer. Er det noen som for alvor tror at de tre selskapene har spilt 100 prosent etter norske spilleregler i alle disse landene?

Og, motsatt: Gitt at vi skal spille etter norske regler, har vi da tatt høyden for den enorme økonomiske risikoen som følger? Er det i det hele tatt mulig å bli en global olje- eller teleaktør med en slik politikk?

Uansett; Olav Fjells sjebne er nok allerede beseglet. Først lukket han øynene for det som ligner et skoleeksempel i korrupsjon, deretter håndterte han informasjonskrisen klønete i det saken kom på bordet i Dagens Næringsliv.

Korrupsjon kan bokstavelig talt flytte Fjell.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021