Gå til sidens hovedinnhold

Dropper kontanter, nå er det kort som gjelder

Vi bruker betalingskortene våre oftere på stadig mindre beløp. Kort synes å ta over for kontanter, bekrefter Finans Norge.

Bare hittil i år har kortbruken økt med 6,9 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Det betyr at vi handlet for 247,7 milliarder kroner, etter en økning i omsetningen på 5,2 prosent i denne perioden. Det viser junitallene til Finans Norge og Nets.

De synes å bekrefte en tiltakende tendens, der nordmenn i større grad bruker kort på bekostning av kontanter – og på stadig mindre beløp. Mens gjennomsnittlig beløp per transaksjon i 2009 lå på 380 kroner, er det så langt i år på 343 kroner.

Gjennomsnittlig beløp på varekjøp er så langt i år på 325 kroner.

Bekrefter tendensen

Det er riktignok bare 3,72 prosent av kjøpene som koster mindre enn 25 kroner. Hovedtyngen – 51,8 prosent – ligger i områdene fra 100 til 500 kroner, men kjøp for mindre enn 100 kroner utgjør nesten 30 prosent av alle kjøpt gjort med kort.

– Vi har ikke totaltallene for kjøp av varer og tjenester, men utviklingen ser ut til å være i tråd med det vi har observert tidligere. Kortene tar over for kontanter i større og større grad, sier kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge til NTB.

I løpet av juni ble betalingskortene brukt 127,2 millioner ganger, en økning på 6,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt ble det handlet varer og tjenester for 47,9 milliarder kroner, en vekst på 4 prosent sammenlignet med juni 2012.

Norge i verdenstoppen

– Med unntak av desember i fjor, har det aldri vært gjennomført flere kortkjøp. Det viser at nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av kort, sier Håkonsen.

Bare i løpet av de siste tre og et halvt årene har vi gått fra drøyt 70 millioner varekjøp i januar 2009 til 115 millioner i juni i år. Fredag 14. juni, da mange nordmenn fikk feriepengene inn på konto, var dagen med flest kortkjøp og høyest kortomsetning i juni. Denne dagen ble kortene benyttet mer enn 5,5 millioner ganger og kortomsetningen oversteg 2,2 milliarder kroner.

Ingen av fredagene i juni hadde færre enn 5 millioner transaksjoner. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken