Gå til sidens hovedinnhold

Syk av kremer og sminke

Produktene kan utgjøre helsefare, mener forsker.

(SIDE2): Sminke og kremer kan på mange måter sammenlignes med mat og bør behandles som ferskvare. Slurver man med oppbevaringen, kan de utgjøre en helsefare.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Gamle produkter
Kremer og kosmetiske produkter som skifter konsistens, farge eller lukt bør ikke brukes. Når disse blir gamle vil det skje en naturlig prosess hvor vannet og fettet i produktene kan skille seg, og noen av fettstoffene kan harskne, skriver Forskning.no.

- Kan innebære helsefare
Om det begynner å vokse bakterier vil dette fremskynde prosessen - og kan representere en helsefare.

- Kosmetikk og kremer bør oppbevares som ferskvare, for de inneholder blant annet vann og fettstoffer, som kan gi grobunn for bakterievekst, sier forsker Colin Charnock ved Høgskolen i Oslo til nettstedet.

LES MER OM SKJØNNHET HER

- Ikke del sminke med andre
Allergiske reaksjoner, øyeinfeksjoner og kontakteksem er blant de vanligste reaksjonene. Charnock sier at oppbevaring i varme omgivelser samt tilførsel av luft etter åpning kan sette fart på bakterieveksten.

Han anbefaler å kaste produktet i henhold til datostempling og oppgitt holdbarhet. Til nettstedet forteller han også at det ikke er lurt å dele sminke med andre, spesielt ikke mascara og annen øyensminke.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken