(SIDE2): De fleste er nok klar over at brød og kjøttvarer kan fryses, men det finnes mye mer du kan legge i fryseren for å spare maten til senere bruk.

Det er flere fordeler ved å fryse ned mat og eventuelle matrester - du har ingredienser lett tilgjengelig i tillegg til at du kan spare penger og unngår å kaste mat.

Her får du åtte tips til hva du kan legge i fryseren:

1) Avokado
Hvis du ikke bruker opp en hel avokado kan du utmerket legge resten i fryseren, ifølge Expressen.se.

Mos avokadoen og tilsett en spiseskje med sitron eller lime for å unngå misfarging. Pakk inn avokadomosen i en lufttett beholder og bruk fryst avokado neste gang du for eksempel skal lage guacamole.

2) Melk
Ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter kan melk fryses i kartongen i inntil seks måneder. Den bør tines langsomt i kjøleskap og vær klar over at fryst melk ikke vil ha den helt samme smaken som fersk. Fryst melk egner seg derfor best til baking og matlaging, og ikke til å drikke.

3) Salater
Salater av grønnsaker og rå grønnsaker kan fryses, men bør tilsettes sitron for å unngå misfarging, skriver matoppskrift.no.

4) Frukt og bær
Både frukt og bær har god holdbarhet i frossen tilstand, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Dette kan faktisk oppbevares flere år i fryseren uten å ta skade, men det anbefales generelt maks ett års oppbevaringstid. Dersom frukt og bær blir liggende for lenge i fryseren, vil de etterhvert bli tildels noe inntørket og få en såkalt frysesmak. Frukt som epler, pærer, plommer og moreller kan fryses rå eller etter ved å først gi frukten et lett oppkok i sukkerlake. Større frukt må deles før frysing, uansett om de fryses rå eller kokt. Frukten kan da skjæres opp i båter eller biter - genialt å ha til desserter og smoothies!

5) Egg
Hele egg med skall skal ikke fryses, men både eggeplomme og eggehvite kan legges i fryseren hver for seg, tipser Matprat. Pisker du sammen plomme og eggehvite kan dette også ligge i fryseren til senere bruk, men bruk det innen ett år.

6) Krydderurter
Både hele og hakkede urter kan oppbevares i fryseren og brukes til matlaging senere. Skyll krydderutene og la de tørke før du har de oppi i en lufttett beholder eller en liten frysepose.

7) Hvitost
Faste ostetyper kan fint fryses ned, men det kan være lurt å rive osten først. Opplysningskontoret for Meieriprodukter forklarer på sine hjemmesider at hvis ost fryses så forringes konsistensen selv om smaken kan være bra, og at å rive osten før frysing derfor kan være et smart valg.

8) Supper og kraft
Både suppe og kraft egner seg godt som «frysemat». Lager du en stor kjele med kraft eller suppe kan du spare på eventelle rester og ha det i fryseren til senere.