(SIDE2): Maten er kroppens drivstoff, og forskjellige matvarer og måltidssammensetninger har ulik virkning på energinivået.

Generelt anbefales det å spise mat som bidrar med protein, noe fett og langsomme karbohydrater slik at du får en jevnere og langsommere blodsukkerstigning - dette vil igjen bidra til et mer stabilt energinivå og bedre metthetsfølelse.

Her får du tips til 7 matvarer som kan være med å booste opp energinivået:

1) Egg

Egg er en god kilde til fullverdig protein som er viktig både for å vedlikeholde og bygge muskelmasse. I tillegg inneholder egg alle livsnødvendige stoffer unntatt vitamin C, så denne matvaren er en skikkelig næringsbombe!

2) Sjokolademelk

Sjokolademelk er en populær drikk og Olympiatoppen anbefaler blant annet sjokolademelk etter trening. Denne drikken fungerer nemlig bra som energipåfyll da den bidrar med både væske, karbohydrater, protein og elektrolytter. Elektrolytter er blant annet med på å regulere væskebalansen i gruppen, og lave nivåer av elektrolytter og væske kan ha negativ effekt på energinivået.

3) Soyabønner

Soyabønner er rik på for eksempel B-vitaminer, kobber og fosfor. B-vitaminer har blant annet en viktig rolle i metabolismen for at kroppen skal klare å bryte ned karbohydrater og bruke dette som energi. I tillegg hjelper B-vitaminer med å frakte oksygen rundt i kroppen, noe som er viktig for å bekjempe tretthet, skriver nettstedet Healthypanda.net.

4) Fullkorn-frokostblanding

Frokostblandinger med en høy andel fullkorn vil blant annet bidra med fiber, noe som er med på å gi deg en langsommere blodsukkerstigning. Dette vil være med på å holde energinivået ditt mer stabilt fordi du unngår plutselige svingninger i blodsukkeret som forårsakes av raske karbohydrater og økt insulinproduksjon. Når du spiser frokostblanding sammen med melk eller naturell yoghurt vil du i tillegg få i deg proteiner fra meieriproduktet som også vil bidra til et mer stabilt blodsukker og jevn energitilførsel.

5) Bananer

Ifølge kostholdsveilederen somebody.no inneholder 1 middels stor banan cirka 91,3 kcal (83 kcal per 100 gram). Til sammenligning så inneholder et middels stort eple 66 kcal og en middels stor pære cirka 60 kcal. Banan inneholder også mer karbohydrater enn de fleste frukter, men nettopp derfor blir denne frukten sett på som ypperlig treningsmat. Den gule frukten kan være lurt å spise både før og etter fysisk aktivtet fordi kroppen fort tar til seg næringen. Banan er i tillegg suveren som mellommåltid da det tilfører både rask energi samtidig som du får i deg viktige næringsstoffer som kalium og vitamin B6. Du får også i deg fiber fra bananen som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen.

LES MER: Hvor sunn er egentlig bananen?

6) Quinoa

Quinoa er et ypperlig alternativ til for eksempel ris og lys pasta. Dette frøet er naturlig glutenfritt, og er rik på protein og fiber. Quinoa inneholder faktisk alle de essensielle aminosyrene.

LES OGSÅ: Dropp hvit ris og hvetemel til fordel for dette

7) Nøtter

Helsedirektoratet anbefaler å spise en liten neve nøtter hver dag. Nøtter inneholder en god balanse av sunne fettsyrer, protein og fiber - dette er alle gode næringsstoffer som er med på å opprettholde et stabilt blodsukker og langvarig metthetsfølelse. I tillegg er nøtter rik på ulike vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen.