(SIDE2): Det er fremdeles sommer i lufta, og hva er vel bedre enn deilig og smaksrik grillmat i solsteika.

Nordmenn elsker å grille når solen skinner og termometeret viser mange og deilige røde grader, men med mange grilløkter i løpet av sommeren øker ofte antall kilo når du tidlig på høsten endelig setter føttene på en badevekt. Da kan det være greit å få med seg noen grilltips som inneholder alt annet enn pølsefett, spareribs og marshmallows.

Her serverer vi deg fem tips som gjør grillmaten god og smaksrik, men som likevel holder den sunn:

Kos deg med sauser og marinader
Du trenger ikke å spise tørre kyllingbiter eller smaksløse kjøttstykker selv om du skal gjøre grillmaten sunn. Noen forslag til ingredienser som du kan bruke til saus og marinering uten at det utgjør en kaloribomber er worcestersaus, chillisaus, soyasaus og tomatpure. Bruk plenty med krydder om du digger sterk mat. Bland en eller flere av sausene sammen med krydder, ha det i en frysepose og legg kjøttet oppi posen sammen med marinaden i en times tid før grilling.

En dæsj med søtt
En liten snert av søte ingredienser som litt sukker, honning eller fruktjuice kan gjøre underverker med sausen. Men litt er faktisk alt som skal til.

Grilla grønnsaker
Alt av grønnsaker som du kan koke eller steke kan du også kaste på grillen. Kutt gjerne opp litt forskjellige varianter, legg i aluminiumsfolie, hell på en dæsj olivenolje og krydre med salt og pepper før du slenger det på grillen.

Fjern synlig fett
Dropp pølser og feite burgere, men lag gjerne hjemmelaget burger av karbonadedeig, krydder og hakket løk. Skal du ha koteletter eller annet kjøtt kan du spare mange kalorier ved å skjære bort synlig fett.

Grill med vett
Når maten blir brent dannes det usunne stoffer som i verste fall kan være kreftfremkallende. For å unngå dette kan det lønne seg å snu kjøttet ofte på grillen, bruke aluminiumsfolie under maten og velge vekk feit mat som får flammene til å blusse opp når fettet renner fra maten og ned i grillen.

(Kilde: webmd.com)