Gå til sidens hovedinnhold

Anbefaler å spise slik man gjorde på 70-tallet

Svensk ekspert: - På tide å kutte ned på inntaket av ost og kjøtt.

(SIDE2): I en ny rapport fra svenske Livsmedelsverket anbefales det å spise mindre kjøtt og ost da dette kan være gunstig både for helsen og for miljøet.

Sunt for kroppen, bra for miljøet

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet spiser «søta bror» dobbelt så mye ost og femti prosent mer kjøtt enn de gjorde på 1970-tallet.

Også nordmenn spiser mer av kjøtt, fete oster, fløte og smør, ifølge rapporten «Utvikling i norsk kosthold 2012» som ble presentert av Helsedirektoratet tidligere i år.

- Om man vil gjøre en innsats for miljøet er det lurt å se på hvor mye og hva slags kjøtt man spiser, sier miljødirektør Anna-Karin Johansson i svenske Livsmedelsverket.

Hun mener vi gjør en tjeneste både for kroppen og for miljøet hvis vi bytter ut noe av kjøttet på tallerkenen med for eksempel mer rotgrønnsaker, kål, løk, bønner, linser og erter.

- Det er ikke noe problem ren ernæringsmessig selv om man spiser litt mindre kjøtt. De fleste av oss har godt av å spise litt mindre av dette, sier Johansson.

Typisk 70-tallsmat

I dag spiser vi mer av både kjøtt- og melkeprodukter sammenlignet med hvordan folk spiste på 70-tallet. Typiske matvarer på denne tiden var pølser, torsk, sardiner, betasuppe, rekecocktail og gryteretter.

Den svenske matskribenten og TV-programlederen Lotta Lundgren forteller at blant annet råkostsalat og sardiner i tomatsaus var to vanlige matvarer som stod på bordet i 1970.

Videre var det populært med fiskeboller eller fiskepudding i terteskjell, sodd, koteletter, hermetisk skinke, råkost, ris og pasta.

Lundgren mener også man hadde et mer avslappet forhold til det å å lage mat. Å sosialisere seg med andre i enkle former var viktigere enn hva som var på tallerkenen.

- Da var det ingen krav til å lage noe nytt og fancy. Du kunne by på spagetti med pølsebiter, sier hun til den svenske avisen.

Tips for miljøsmarte matvalg:

- Mindre kjøtt, mer grønnsaker. Bytt ut noen kjøttmiddager med vegetariske retter.

- Velg miljømerket fisk og fisk som er fanget eller avlet opp på en bærekraftig måte.

- Velg frukt og grønnsaker som holder seg noen dager i kjøleskapet

- Kutt ned på inntaket av godteri, brus, bakverk og snacks.

- Unngå å kaste mat og matrester. Planlegg matinnkjøpene dine, oppbevar maten på riktig måte og bruk eventuelle rester til nye matretter.

(Kilde: Svenske Livsmedelsverket)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken