Gå til sidens hovedinnhold

Vi ønsker å spise sunnere

Særlig etter sommeren er det svært mange som er klare for å legge om kostholdet.

(SIDE2): Nå er tiden for å gjøre endringer i kosten.

Tilbake til hverdagen

- Etter late sommerdager med mye kosemat, er motivasjonen på topp for å leve sunnere. Vi vet at mange er klar for å legge om spisevanene nå etter sommerferien, akkurat som etter nyttår, sier ernæringsfaglig ansvarlig Trine Thorkildsen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Om sommeren kan det bli mange late dager med mindre fysisk aktivitet og mer av de usunne mat- og drikkevarene.

- Nå som hverdagen er tilbake, er ønsket sterkt om å komme i bedre form, få økt overskudd, mer energi, og kanskje forbedre sitt ytre, forklarer Thorkildsen på MatPrat sine hjemmesider.

Dette tenker vi på
Undersøkelsen «Norske Spisefakta 2012» viser at andelen som ønsker å følge et helseriktig kosthold har økt fra 50 til 58 prosent på ti år.

Videre viser tall at to av tre kvinner og halvparten av norske menn ønsker å spise sunt.

Tidligere har det vært en utbredt oppfatning om at sunn mat som regel ikke smaker godt, men så mange som 71 prosent mener nå at sunn mat kan være saftig og god, mot 63 prosent for ti år siden.

Undersøkelsen viser også hva nordmenn tenker over når vi handler i butikken. De viktigste kriteriene er at maten skal oppfattes som fersk og frisk. Den skal også ha god smak og nærmere tre av fem legger vekt på at maten de kjøper skal være sunn.

Lav pris er viktig for halvparten, mens kun hver tredje nordmann er ute etter mat med lite fett.

Lavkarbo-trend endrer holdningen til fett
Ifølge Norske Spisefakta spiser vi mer smør enn før og mindre lettmargarin og olivenoljemargarin. Samtidig synker bruken av matolje i matlagingen, mens frykten for transfett er langt større enn før.

- Lavkarbo-trenden har nok ført til at mange har endret holdningen til fett. Men vi bør ikke spise fett ukritisk. Kvaliteten på fettet er også av betydning. Skal du for eksempel bruke kjøttdeig er det lurt å velge en type med lavt fettinnhold, mener Trine Thorkildsen.

Kommentarer til denne saken