Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du orden på kostholdet

Ikke nok å kutte ut karbohydrater eller fett.

(SIDE2): Hvilket kosthold er best for å holde seg frisK?

Individuell veiledning
Noen sverger til lavkarbo, mens andre kutter ned på fettinntaket. Ekspertene er uenige om hvilken diett som er best for helsa, men de er i alle fall enige om at det viktigste punktet er at kostholdet må tilpasses hvert enkelt individ, skriver forskning.no.

Navnet på kostholdet eller dietten du følger vil derfor være ubetydelig fordi du må se på hva du egentlig spiser. Enten om du for eksempel ønsker å teste ut en lavkarbodiett eller en lavfettdiett er det viktigste å se hva slags matvarer og hva slags type fett og karbohydrater du spiser.

Hva du velger å erstatte fettet eller karbohydratene med, er avgjørende for både vekttap og helse.

LES FLERE SAKER FRA NETTAVISEN:

Hjertevennlig med vegetarkost
Ifølge NRK viser en ny studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition at å kutte ut fisk og kjøtt til fordel for vegetarmat kan være gunstig for hjertet. 44.500 briter var med i studien som viste at vegetarianere har 32 prosent mindre sjanse for å dø eller bli innlagt på sykehus for hjertesykdommer.

Forskere ved University of Oxford analyserte data fra 15.100 vegetarianere og 29.400 mennesker som spiste kjøtt og fisk i en 11-årsperiode. De som hadde spist vegetarkost hadde et bedre kolesterolnivå, lavere blodtrykk og sunnere kroppsvekt

En av forskerne bak studien, Francesca Crowe, påpeker at resultatene ikke nødvendigvis betyr at man skal spise vegetarisk, men at forskningen skal minne oss om å prøve å spise balansert og variert.

Hennes hovedbuskap er at kostholdet er en viktig faktor for hjertets helse og Crowe presiserer at hvis man ønsker å bytte til et vegetarisk kosthold må man planlegge måltidene nøye for å dekke kroppens behov for vitaminer og mineraler, spesielt da jern og B12.

Kommentarer til denne saken