(SIDE2:) Nederlandske forskere mener at mengden vi putter i oss ikke bare skyldes hva vi får servert på tallerkenen, men også hvem vi spiser med.

- Sliter du med å gå ned i vekt er det en ting du kan kutte ut. Grådige venninner, hevder studien.

Følger andre
70 normalvektige testpersoner ble filmet da de spiste et måltid sammen med andre. Det ble plassert en skuespiller ved bordet som skulle innta lite eller mye mat, men uten å snakke om maten under sammenkomsten. Alle ble servert samme mengde mat, og ble bedt om å spise så mye eller lite som de selv ønsket.

Forskerne fant ut at personene kopierte hverandre når det gjelder inntak av mat, og hvor raskt de spiste. Testpersonene tok en bit innen fem sekunder etter at en av de andre ved bordet tok en bit, skriver DailyMail.

Studieleder Roel Hermans ved Radboud University mener dette spesielt gjelder kvinner, og at de bruker andre personer til å bedømme hvordan det er «passende» å oppføre seg rundt bordet. Hermans mener likevel at matinntaket også kan være en ubevisst handling.

- Vi fant en sammenheng mellom hvor mange biter kvinnene tok. Når den andre personen spiste mye, gjorde testpersonene det også. Og når en person spiste lite, spiste testpersonen også lite, sier Hermans.

Annerledes blant menn
Kvinnene tilpasset spisemønsteret til de andre personene spesielt i begynnelsen av måltidet. Dette kan handle om et ønske om å komme overens, og opprettholde en positiv stemning.

De nederlandske forskerne mener funnene ikke bare har noe å si når det gjelder et ønske om å slanke seg. Men studien kan også gi en vekker for hvilke signaler foreldre og lærere sender ut når de spiser.

Studien gjelder også menn, men det viste seg at menn kopierer hverandre i mindre grad når de spiser, og er mindre opptatt av de sosiale normene rundt et måltid. De følger heller hverandres tempo og drikkemønster når det gjelder alkohol.