Gå til sidens hovedinnhold

Hvor sunne er egentlig matnyhetene?

Vi har smakt og bedømt sunne og kjappe ferdigretter. To produkter skiller seg ut.

(SIDE2:) - En skulle gjerne ønske at de fleste laget middag fra grunnen av og av ferske, rene råvarer. Slik er det dessverre ikke, mange velger å bruke halv- og helferdig mat av flere årsaker. Tid er nok en viktig faktor her, samtidig som utvalget av ferdigmat stadig vokser, sier ernæringsfysiolog i bramat.no og matblogger Lise von Krogh.

En annen grunn er at halv- og helferdig mat også gjør ting enklere for folk som ikke er så opptatt av matlaging. Men du skal uansett ha krav til maten du kjøper, mener ernæringsfysiologen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Må stille krav
- Som forbruker bør du stille krav til ferdigmat. Det bør ikke bare være billig og smake godt, den bør også være sunn for deg særlig om dette er noe du bruker ofte. Heldigvis har industrien blitt bedre til å lage sunnere mat. Vi ser flere produkter med nøkkelhullsmerket, høyere andel fisk/kjøtt og bedre bruk av oljer. Palmeoljen er på vei ut og erstattes av blant annet rapsolje, solsikkeolje og fett av kokosnøtt og shea. Jeg håper at de som spiser ferdigmat, prioriterer å bruke penger på retter som er bedre sammensatt enn de aller billigste. Det er bedre for helsen og lommeboken på sikt, mener von Krogh.

Hva skal du velge?
I februar slapp butikkjedene årets matnyheter. Blant det nye som dukket opp i hylla var en rekke halv- og helferdige middagsretter som frontes som sunne for hele familien. I tillegg har Meny kommet med sin «Jippi»- serie som er rettet mot barnefamilier.

Side2 har plukket ut et knippe av matnyhetene som er raske å lage til middag. Vi har smakt på rettene sammen med barn i alderen et og et halvt til syv år, og Lise von Krogh har kikket på næringsinnholdet.

Fiskerprodukter ble «favoritter»
Ernæringsfysiologen mener imidlert at alle produktene nedenfor skiller seg ut, fordi de er svært ulike. Likevel trekkes en nyhet fram:

- Alle skiller seg ut, ved at de er svært ulike. Jeg synes Jippi-fiskekakene kanskje er produktet som kommer best ut fordi dette er et bra produkt med mye fisk og som er for barn. Det tåles av barn som ikke tåler gluten.

Når det gjelder smak, mener vårt testpanel at Stabburets «Ovnsbakt laks & pasta i form» er en favoritt.

HER ER VÅR DOM OVER KJAPPE MIDDAGSRETTER - SOM ER FERDIG - ELLER HALVFERDIG:

STABBURET

Ovnsbakt kylling & bacon i form (800g)

Om produktet: - Vi tror de nye ovnsbakte rettene kommer til å bli en vinner hos barnefamiliene. Her får du en middag basert på gode råvarer som alle liker. Store kyllingbiter med stekt bacon, brokkoli og pasta i kremet saus, sier kommunikasjonssjef Inger Marie F. Ingdahl i Stabburet.

Ingredienser:
Brokkoli (22 %), kokt pasta (durumhvete)(18 %), melk, kylling (13 %), fløte, kyllingkraft, løk, bacon (4 %), kraft av kalkun og høne, modifisert stivelse (mais), salt, hvit pepper

Næringsinnhold per 100g:
Energi, kJ: 431 g
Energi, kcal: 103 kcal
Protein: 7,9
Karbohydrater: 8,4
Sukkerarter: 2,4g
Fett: 3,8 g
Mettet: 2,6 g
Salt: 0,8 g

Ernæringsfysiologen mener: - Kalorimessig bra innhold når den spises av to. Bra innhold av brokkoli. Inneholder kun 13 prosent kylling, men har likevel bra proteininnhold.

Side2s testpanel mener: - Ganske nøytral smak, til tross for passe mengde med bacon og kylling. I overkant mye brokkoli med mindre man har barn som er veldig glad i den ihjelkokte utgaven av kålplanten. Sånn sett kan man egentlig skrinlegge den om barna ikke har den blant sine favoritter. Litt vanskelig å kombinere med mer salat også siden det er så rikelig med brokkoli, for så vidt også annet tilbehør. Dermed blir det litt lite mat til for eksempel to barn og en voksen. (Er man sulten så holder denne kanskje kun til en voksen person)

Ovnsbakt laks & pasta i form (800g)

Om produktet: - Ovnsbakt laks og pasta med terninger av laks, gulrot, brokkoli og pasta i kremet saus. Rettene inneholder rikelig med grønnsaker og de gode råvarene er plukket ut med tanke på barna, sier Inger Marie F. Ingdahl i Stabburet.

Ingredienser:
Laks (23 %), melk, kokt pasta (durumhvete)(16 %), fløte, gulrot (9 %), brokkoli (6 %), romanesco (6 %), løk, modifisert stivelse (mais), solsikkeolje, salt, hvitfisk- og rekepulver, hvitløk, krydder, urter.

Næringsinnhold per 100g:
Energi, kJ: 560 kJ
Energi, kcal: 134 kcal
Protein: 7,1g
Karbohydrater: 9,7 g
Sukkerarter: 2,7 g
Fett: 7,2 g
Mettet: 3,5 g
Salt: 0,7 g

Ernæringsfysiologen mener: - Kalorimessig bra innhold når den spises av to og 1/4 av innholdet er laks og det er bra. Halvparten av energien kommer fra fett i denne retten.

Side2s testpanel mener: - Veldig bra smak og konsistens på fisken og tilbehøret, og passe mengder med grønnsaker. Helt på høyde med en del ferdigmarinerte fiskeretter som gjerne er alternativet og lett å kombinere med noe passende tilbehør som alle liker.

Stabburet middagspai kokkeklar (700g)

Om produktet: - Pai blir stadig mer populært til middag, men for mange av oss tar retten for lang tid å lage i ukedagene. Med Kokkeklar pai fra Stabburet er mye av jobben gjort. Produktet består av paideig og ferdig eggestand fryst ned hver for seg. Nå blir det med andre ord enklere og raskere å lage din egen pai, sier Inger Marie F. Ingdahl i Stabburet.

Ingredienser:
Paideig (43 %): Hvetemel, vegetabilsk fett (shea- og kokosfett), vann, egg og salt Eggstand (57 %): Fløte, vann, egg, pepper, og pepperekstrakt

Næringsinnhold per 100 g
Energi, kJ: 1109 k
Energi, kcal: 265 kcal
Protein: 6,2 g
Karbohydrater: 21,2 g
Fett: 16,9 g
Salt: 0,7 g

Ernæringsfysiologen mener: - Kalorimessig bra innhold når den spises av fire, dersom det brukes magert fyll, for eksempel skinke, kylling eller reker. Har du på mye grønnsaker eller serverer den med en frisk salat, blir dette en ålreit middag. Skulle ønske at noe av hvetemelet kunne vært sammalt for å øke fiberinnholdet.

Side2s testpanel mener: - Paideigen smaker like lite som paideig ofte gjør, og eggestanden var helt ok. Så en bra greie å ha i fryseren når man skal bruke rester av grønnsaker og eventuelle kjøttvarer man måtte ha liggende til en enkel middag. Pluss for at man da stort sett ender opp med den mixen av ingredienser man liker i paien og muligheten til å variere. Kunne godt vært litt mer paideig så man fikk en ok størrelse på den om man tenker middag. Nå er den akkurat litt liten om man skal ha det som hovedrett til flere.

FJORDLAND:

Bifflapskaus med flatbrød (480g)

Om produktet: - Fjordlands Bifflapskaus er laget av bare norske råvarer; strimlet storfekjøtt, rotgrønnsaker, poteter og løk. Den serveres med flatbrød til, laget av fullkornsrug. Bifflapskausen er nøkkelhullsmerket og inneholder 158 g grønnsaker pr. rett, sier kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland i Fjordland.

Ingredienser:
Lapskaus (94%): Vann, storfekjøtt (15%), potet, løk, kålrot, sellerirot, gulrot, potetflaks, hvetemel, salt, aroma, sheanøtt- , raps- og kokosnøttolje, tomatpuré, fargestoff (karamell), bestrålt krydder. Flatbrød (6%): 93% fullkornsrug, rug, sukker, salt.

Næringsinnhold per 100 g:
Energi: 363 kJ (86 kcal)
Protein: 6,2 g
Karbohydrat: 10,6 g
- hvorav sukkerarter 2,7 g
Fett: 1,8 g
- hvorav mettede fettsyrer: 0,6 g
Kostfiber: 3,9 g
Natrium: 0,29 g

Ernæringsfysiologen mener: - Kalorimessig bra innhold til en person. 15 % kjøtt er kanskje ikke så mye, men retten inneholder mange forskjellige grønnsaker så lenge dette ikke domineres fullstendig av potet. Mager rett, hvor halvparten av energien kommer fra karbohydrater.

Side2s testpanel mener: - Denne bør du spise med drikke innen rekkevidde. Sjekk saltinnholdet, for dette er nok over middels saltet. Men samtidig gir det en fyldig og god smak på lapskausen. Når det gjelder smaken på kjøttet, er testpanelet uenig. Noen mener det er mørt, andre kaller det motstandsløst og lite spennende.

Kokt laks, med urtesaus, poteter og babygulrøtter (490g):

Om produktet: - Fjordlands kokte laks er en av de mest populære rettene i vårt sortiment. Den er en av de rettene vi har hatt lengst og den ble introdusert på markedet allerede i 1997.
Laks er en god kilde til Omega 3, sier kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland i Fjordland.

Hun mener at ferdigrettene er like næringsrike som om man skulle laget tilsvarende hjemme.

Ingredienser:
Poteter (37 %): Poteter, salt. Laks (29 %): Laks, salt Urtesaus (20 %): Vann, helmelk, fløte, modifisert maisstivelse, aroma (inneholder fisk, skalldyr), salt, bestrålt krydder (bl.a. gressløk, persille, dill). Babygulrøtter (14 %).

Næringsinnhold per 100g:
Energi: 415 kJ (99 kcal)
Protein: 6,7 g
Karbohydrat: 7,9 g
- hvorav sukkerarter 1,0 g
Fett: 4,6 g
- hvorav mettede fettsyrer: 1,3 g
Kostfiber: 1,5 g
Natrium: 0,29 g

Ernæringsfysiologen mener: - Kalorimessig bra innhold til en person. Nær 1/3 av retten er laks og det er bra og vil dekke dagsbehovet for omega-3. Den inneholder lite grønnsaker og kan med fordel spises med mer grønnsaker. Mager rett med bra energifordeling.

Side2s testpanel mener: - Jøss, kunne ikke gjettet at dette var Fjordland. Smaker helt OK. God saus, men noe tynn. Men mengden av vann som er igjen i posen etter at laksen er varmet er skremmende. Lett smak av tran. Potetene smaker som forventet, som halvfabrikat rett fra sykehuskjøkkenet. Fisken faller fint fra hverandre i «skivene» og ser også appetittlig ut. Det gjør for øvrig retten som helhet – det ligner på bildet på pakken. For en person i testpanelet var kun halvparten av potetene gode, resten måtte kastes.

JIPPI:

Wienerpølser:

Om produktene fra JIPPI: - Begge produktene er merket med Nøkkelhull, har et høy innhold av protein, og wienerpølsene er uten mekanisk utbenet kjøtt. Begge produktene er utviklet i samarbeid med Matforskningsinstituttet Nofima og testet og godkjent av barn, både når det gjelder smak og konsistens. Vi har vært opptatt av høyt innhold av kjøtt og fisk, og lavt innhold av salt i produktene. Vi er også opptatt av at maten ikke er sunn før den faktisk er spist, derfor var det viktig for oss at barn faktisk liker produktene, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen.

Ingredienser:
Kjøtt (67%) av kalkun (34%) og kylling (33%), vann, potetmel, konserveringsmiddel (E326, E250), salt, potet- og bambusfiber, krydder, løk, gjærekstrakt, stabilisator (E450, E451), antioksidant E301 og røykaroma.

Næringsinnhold per 100g:
Energi 679 kJ (163 kcal)
Fett: 9,9 g
- hvorav mettede fettsyrer 4,2 g
Karbohydrat: 4,8 g
- hvorav sukkerarter 0,0 g
Kostfiber: 2,5 g
Protein: 12, 4 g
Salt: 1, 6 g

Ernæringsfysiologen mener: - Magre pølser hvor 2/3 er kjøtt av fjærkre. Inneholder dessuten fiberrike ingredienser. Serveres disse med grovt pølsebrød så blir det et helt ok pølsemåltid (har du knaskegulrøtter ved siden av blir det helt topp). Bra proteininnhold.

Side2s testpanel mener: Vi testet disse kalkun- og kyllingpølsene på mor og datter, hvorav minsten er 15 måneder. Vi kan trygt si at dette gikk ned på høykant hos den minste. Men både mor og minsten synes pølsene var i overkant salte, noe som ga seg utslag i utstrakt vanndrikking mellom slagene for den glupske testpersonen på drøye året. Vi lurer derfor på om det ikke hadde vært mulig å minske saltinnholdet noe, det kan da umulig være spesielt bra?

Mini fiskekaker:

Ingredienser:
Fisk (67%) (kvitlaks og hyse), vann, kassavastivelse, surhetsregulerende middel (E326, E261), mysepulver, salt, rapsolje, purreløk, tørket tomat og krydder (muskat, sort pepper, løkpulver)

Næringsinnhold per 100 g:
Energi: 348 kJ (82 kcal)
Fett: 1,4 g
- hvorav mettede fettsyrer: 0,1 g
Karbohydrater: 5,3 g
- hvorav sukkerarter: 0,0 g
Protein: 12, 1 g
Salt: 0, 9g
(uten gluten)

Ernæringsfysiologen mener: - Veldig bra innhold av fisk sammenlignet med mange andre fiskekaker. Flott at det brukes rapsolje, fordi da får fiskekakene en bra fettsyresammensetning i tillegg til at det kommer litt omega-3 fra den hvite fisken. Svært proteinrike.

Side2s testpanel mener: - Disse fiskekakene har en mild og naturlig smak og er svakt krydret. Også denne retten fikk godkjentstempel av de minste testpersonene. Det er positivt at saltinnholdet er lavt og at de er uten gluten for dem som behøver det. Men fra et voksent synspunkt virker minifiskekakene kanskje en smule unødvendige. Det finnes andre produkter med mer fisk som man fint kan dele opp slik at de passer i små hender eller på små gafler.

Kjøper du halvferdig eller ferdigmat i butikken? Hva er i så fall din favoritt til middag? Diskuter i kommentarfeltet.

Kommentarer til denne saken