(SIDE2:) Ifølge forskere er middelhavskost det beste alternativet for å senke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Mer enn 50 år med forskning

Du har kanskje hørt at et hjertevennlig kosthold inkluderer mat med lite fett og magre produkter? Men dette er ikke nødvendigvis det beste alternativet for å senke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

I en stor rapport publisert i American Journal of Medicine har amerikanske forskere nemlig gått igjennom de største studiene av kosthold og hjertehelse fra de 50 siste årene.

Forskergruppen konkluderer med at typisk Middelhavskost med mye frukt og grønnsaker, olivenolje, fisk, fullkornsprodukter, nøtter og belgfrukter er det smarteste valget for å få et sunt og sterkt hjerte.

Kolesterolverdier

Årsaken til at man lenge har anbefalt fettfattig kost for å unngå hjerte- og karsykdom skyldes at flere tidligere undersøkelser har vist at pasienter med koronar hjertesykdom har hatt høyere nivået av kolesterol i blodet enn folk flest, skriver forskning.no. I tillegg så virket det som at kolesterolet i blodet økte jo mer mettet fett folk spiste.

Men selv om folk endret kostholdet og begynte å spise mindre fett så ikke det ut til å få ned risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Ifølge de amerikanske forskerne er det bedre å fokusere på hvilke typer matvarer man spiser fremfor å se på innholdet av næringsstoffer som fett.

Flere fordeler

Flere av de store studiene som forskergruppen har sett nærmere på, viser at typisk Middelhavsmat med relativt lite kjøtt og mer av blant annet grønnsaker, frukt og fisk gir en bedre hjertehelse til tross for at denne kosten ikke ser ut til å senke nivåene av kolesterol i blodet.

Middelhavskost inneholder mye enumettet fett, men rapporten sier ingenting om mulig effekt av de ulike fettypene har å si på hjerte- og karsykdom.

IfølgeHuffington Post har tidligere forskning av Middelshavskosthold også vist å ha flere positive sider.

Blant annet viser studieresultater at kvinner er mindre utsatt for å bli syk når man blir eldre, samt at risikoen for å utvikle diabetes er mindre.