Snart kommer de nye kostholdsrådene. Men hovedbudskapet er allerede klart: Vi nordmenn må halvere kjøttinntaket vårt.

Først og fremst av hensyn til helsa, men også av hensyn til klimaet.

Budskapet har fått entusiastisk støtte fra det rødgrønne Byrådet i Oslo: De vil ha kjøttfrie barnehager, fritidsklubber og aktivitetsskoler (AKS).

Kjøttfrie barnehager

– Vi har tatt mål av oss til å halvere kjøttforbruket i kommunen på grunn av klima og natur – og fordi det er bra å spise mer plantekost, sa finansbyråd Einar Wilhelmsen fra Miljøpartiet det grønne (MDG) til VG.

Jenny Klinge, stortingsrepresentant fra Senterpartiet, tar i den ferske podkasten Ness et knallhardt oppgjør med Byrådet i Oslo. Se hele over, eller lytt under.

Hun mener at Byrådet ikke forstår Norge, ikke forstår folkehelsa, og svikter klimaet.

– Forbruket av rødt kjøtt har knapt økt. Vi har færre kyr nå enn i mellomkrigstiden.

Klimagassutslippene fra produksjonen av norsk rødt kjøtt har dermed falt, mener hun.

Byrådets kamp mot norsk kjøttproduksjon viser elendig forståelse av de norske forutsetningen for matproduksjon.

– I Norge kan vi først og fremst produsere gress. Det kan ikke mennesker spise, men drøvtyggerne våre, lam, geiter og storfe gjør dette om til menneskeføde, forklarer hun.

Drøvtyggerne berger Norge

Det er sunt, det er bærekraftig, og det er det som har gjort det mulig for nordmenn å bo her i hundrevis av år.

– At dette kostholdet blir fremstilt som mindre bærekraftig og sunt enn soya fra Brasil og belgfrukter fra Frankrike blir helt feil, mener hun.

Byrådet i Oslo viser med dette en fascinerende evne til ikke å forstå landet de skal være hovedstad til, mener hun.

Hør hele det knallharde oppgjøret hennes under.