Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig kronefall

Kronen har onsdag falt markant mot både euro og dollar.

Kronefallet kommer etter at nye inflasjonstall ble kjent tidligere på dagen, og etter en periode med stadig lavere oljepris.

En euro koster onsdag kveld 8,33 kroner, mot 8,26 tirsdag kveld. Så mye har du ikke betalt siden den siste dagen i oktober. I desember var prisen for en euro nede i 8,10 kroner.

En dollar koster onsdag kveld 6,44 kroner, mot 6,36 tirsdag kveld, den høyeste prisen for en dollar siden november. I desember var kursen nede i 6,10 kroner.

Inflasjon
Tidligere i dag kom Statistisk sentralbyrå med inflasjonstall for desember. Konsumprisindeksen steg med 2,2 prosent sammenlignet med desember året før. Analytikerne hadde på forhånd ventet 2,1 prosent. Kjerneinflasjonen, hvor energipriser og avgiftseffekter holdes utenom, steg med 1,0 prosent, i tråd med forventningene.

I utgangspunktet burde inflasjonen være lavere enn ventet for å føre til senkede renteforventninger og dermed svakere krone, men etter å ha tygd på rapporten, mener enkelte likevel at den trekker ned når det gjelder inflasjonsutsiktene.

- Det var spesielt post- og teletjenester som bidro med oppgangen, og denne komponenten alene bidro til å trekke kjerneinflasjonen opp med mellom en og to tideler. I tillegg utviklet prisene seg svakere enn ventet for mange store grupper, som klær og skotøy, og matvarer, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TDN Finans.

Oljefall
En annen faktor bak kronefallet er etter alt å dømme oljeprisen. Den siste uken har prisen for et fat nordsjøolje falt fra drøyt 60 dollar til rundt 54 dollar onsdag kveld. Onsdag kom det ukentlige lagertall fra USA som ikke ser ut til å gi grunnlag for ny oppgang i oljeprisen.

I motsatt retning burde det trekke at det tirsdag kom tall som viste at både arbeidsmarkedet og detaljhandelen i Norge går så det suser, noe som isolert sett burde trekke oppover for kronekursen.

Men for tiden ser det ut som oljefallet er den dominerende faktoren når valutaaktørene vurderer kronen.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial