I aldersgruppen 18 til 24 år har det i første halvår vært en økning i antall betalingsanmerkninger på over 12 prosent.

Denne gruppen er nå registrert med 48.623 betalingsanmerkninger. I sum utgjør dette over 390 millioner kroner. Det viser en oversikt Bisnode har utarbeidet for Nettavisen.

– Dette er mye, særlig med tanke på det generelt er en nedgang i antall anmerkninger inn mot sommeren, sier datakvalitetsansvarlig Tore Lia i Bisnode til Nettavisen.

Han kan ikke si noe om årsaken til den store økningen for den yngste aldersgruppen, men gjentar at det er lite som tilsier et slikt hopp både i forhold til utvikling for andre grupper og normal utvikling for tidspunkt på året.

Unge innleder flere betalingsforpliktelser

Økonom Hallgeir Kvadsheim ser den samme utviklingen blant deltakerne i «Luksusfellen» på TV3.

– Dette er en økning vi har sett over flere år nå. Flere søknader kommer fra de yngste. Det er klart dette nødvendigvis ikke er signifikant, det kan være andre forhold som påvirker denne utviklingen ved at eksempelvis unge har en lavere terskel for å delta på denne type TV-program, sier Kvadsheim til Nettavisen.

– Det vi ser er at unge innleder langt flere betalingsforpliktelser enn det man gjorde for ti år siden, fortsetter han.

Programlederen viser til at de fleste unge i dag har mobilabonnement og er medlem på et treningsstudio. Han viser også til at det flere steder i landet er blitt vanskeligere for unge å få deltidsjobb.

– I dag er det flere hundre søknader til en kassajobb på Rimi eller Rema 1000. For noen år siden var det kanskje bare noen få, sier han.

Men Kvadsheim tror også at det er mange unge som ikke tar det så alvorlig om de blir registrert som en dårlig betaler.

– En tenker kanskje at det skal ordne seg på ett eller annet hvis, og at foreldrene har mulighet til å hjelpe de hvis det skulle bli virkelig ille. Jeg tror at antallet inkassovarsler øker i større grad når vi har gode tider enn når vi har dårlige tider. Med god økonomi bli folk rett og slett mer nonchalante, sier han.

– Hvilken råd har du?

– Det er mange unge som ikke forstår hva en betalingsanmerkning er, og hva den hindrer deg i å få. En anmerkning vil stoppe deg fra å få mobilabonnement, billån og boliglån, sier han.

Unødvendig forbruk

Oversikten fra Bisnode viser at det også i aldersgruppen 25 til 29 år er en økning. Men med 0,3 prosent er den ikke større enn at den kan utgjøre en feilmargin.

I alle andre aldersgrupper er det nedgang viser tallene. Størst er den for gruppen «65+».

– Det er ikke alt forbruket blant unge som er nødvendig. Det er ikke mange år siden det ble sett på som ekstravagant å ha mobiltelefon. Det var nærmest bare noe man hadde ifølge med jobb, sier han.

– Det er mange unge som bør ta et oppgjør med seg selv vurdere hvilken ting man betaler for og strengt tatt ikke trenger, sier Kvadsheim i «Lukusfellen».

– Men er en betalingsanmerkning eneste utvei?

– Det er mange som stikker hodet i sanden og håper det skal gå over. Det gjør ikke en betalingsanmerkning. Den går bare videre og da blir det veldig dyrt. Det gjelder å være føre var og angripe problemet før det blir for stort, sier han.

Må inn i skolen

Økonomen mener også skolene kan bidra til å gi de unge bedre betalingsmoral. De må få lære hva som kan bli konsekvensene dersom man ikke betaler en regning, fortsetter han.

– Det gjør meg rett og slett forbanna at man ikke har prioritert dette som en del av utdanningen i skolen, sier programlederen.

– Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Med denne utviklingen får jo du flere deltakere til programmet ditt.

– Egentlig så jobber vi får å legge ned programmet. Jeg blir veldig fornøyd den dagen vi ikke har flere deltakere, men det skjer vel aldri, sier han.

Få kvinner med høye beløp

Den personen som har flest anmerkninger, uavhengig av aldersgruppe, er en mann fra Sogn med 150 registrerte saker, mens kvinnen med flest saker er fra Molde og har 111 saker.

Når det gjelder høyest beløp så er det en mann fra Oslo med et beløp på 82 millioner kroner.

Det er få kvinner med høye beløp, men kvinnen med høyest beløp er også fra Oslo og skylder rundt 17 millioner kroner.