Gå til sidens hovedinnhold

Kraftigere resesjon enn ventet

USAs økonomi faller langt tyngre enn markedet hadde forventet.

Ferske tall fra de amerikanske myndighetene viser at bruttonasjonalproduktet falt med 6,1 prosent i første kvartal.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Økonomene forventet at bruttonasjonalproduktet ville falle med 5 prosent, viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Den svekkede aktiviteten i løpet av årets tre første måneder er likevel noe bedre enn fallet i fjerde kvartal i fjor. Da falt BNP med 6,3 prosent, mens nedturen var på 0,5 prosent tredje kvartal.

Dermed har bruttonasjonalproduktet falt tre måneder på rad, og det har ikke skjedd på 34 år, skriver Dow Jones Newswire.

Resesjonen i verdens største økonomi startet desember 2007, men det voldsomme fallet er blitt synlig i statistikken fra myndighetene på tampen av fjoråret og på begynnelsen av 2009. Det er analysebyrået National Bureau of Economic Research som avgjør når og om økonomien er i resesjon.

Handelen drar opp
Tallene fra de amerikanske myndighetene viser at fallet i bruttonasjonalproduktet kunne vært større hadde det ikke vært en bedring i handelsbalansen. Den globale økonomiske nedturen har rammet eksport fra USA, men importen har samtidig blitt langt hardere svekket.

Forbrukerne blir trukket frem som noen av de viktigste bidragsyterne til en eventuell bedring i økonomien. Totalt står det forbrukerne for 70 prosent av bruttonasjonalproduktet og tallene som ble frigitt onsdag ettermiddag viser at forbruket økte med 2,2 prosent i første kvartal. Det er en klar forbedring fra et fall på 4,3 prosent i fjerde kvartal.

Konsumentenes forbruk bidro positivt til den økonomiske veksten med 1,5 prosentpoeng i årets første kvartal mot et negativt bidrag på 2,99 prosentpoeng i fjerde kvartal.

I første kvartal falt eksporten med 30 prosent, mens importen raste med 34,1 prosent. Dermed bidro handelen med utlandet positivt med 1,99 prosentpoeng til BNP-utviklingen.

Lagerfall og boligras
Fortsatt er boligmarkedet en av de viktigste grunnene til det økonomiske uføret til amerikanerne. Investeringene i egen bolig falt med 38 prosent og hadde et negativt bidrag på 1,36 prosentpoeng, mot 0,8 prosentpoeng i fjerde kvartal.

Næringslivet forbruk og investeringer er langt dårligere bidragsytere, og nå blir lagernivåene kraftig redusert. Dette gir en umiddelbar negativ virkning på den økonomiske aktiviteten, men på sikt kan det slå heldig ut ved at produksjonen tar seg opp når det snur. Bidraget til BNP var på minus 2,79 prosentpoeng i årets første periode.

Prisfallet er i ferd med å bli mindre. Prisindeksen PCE falt med 1 prosent i første kvartal mot minus 4,9 prosent i fjerde kvartal. Det kan bidra til å minske frykten for deflasjon og faren for fallende priser.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken