Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen har aldri vært høyere

Og svenskene får skylden.

Det kan være smart å legge strømkrevende aktiviteter på hylla torsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

På grunn av lav kraftproduksjon og høyt forbruk, som følge av bitende kulde i hele Norden, nådde spotprisen rekordhøye nivåer i flere prisområder torsdag.

Ekstreme utslag
Kraft kjøpt på den nordiske kraftbørsen, Nord Pool Spot, kommer opp i nesten 12 kroner per kilowattime (kWh) for store deler av markedet i ettermiddag.

- Med unntak av Jylland, Fyn og Sør-Norge, er det høye priser i hele det nordiske kraftmarkedet på dagtid i dag. De fleste timene er prisen mellom 1 og 3 kroner for en kilowattime, mens vi mellom klokken 16 og 18 i ettermiddag ser en pristopp, opplyser Statnett.

For to timer i ettermiddag har da resultatet av de salgsbudene produsentene har lagt inn og de kjøpsønskene som forbrukere, e-verk og andre som kjøper inn kraft over børsen har meldt, blitt en pris på hele 11,80 kroner for en kilowattime.

Kulde og lav produksjon
Prisene på den nordiske kraftbørsen settes hver dag for dagen etter. Prisene varierer fra time til time, og er et resultat av tilgang på kraft og etterspørsel. Det er altså markedet selv som avgjør hva som blir prisen på strøm. Når etterspørselen øker samtidig som tilgangen er redusert, stiger prisene.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i kraftbørsen Nord Pool Spot skyldes de ekstreme utslagene en kombinasjon av det kalde været og lav kraftproduksjon.

- Det er kraftverk i hele det nordiske området som ikke produserer. Dette har forskjellige årsaker som stans i produksjonen som følge av vedlikehold eller feil, sier Hauge til NA24.

- Hvor lenge vil dette vedvare?

- Det er avhengig av tre ting, om markedsaktørene øker sin produksjon igjen, om det kalde været vedvarer, og om aktører reduserer forbruket, for eksempel i industrien, sier Hauge.

Begynte i dag tidlig
Ifølge Statnett begynte prisene å øke i det folk våknet opp i dag tidlig, med en pris på cirka 82 øre per kilowattime mellom klokken 6 og 7 i dag tidlig.

Så øker den jevnt til klokken 9, da aktiviteten ved kontorer, industri og annet næringsliv kommer i gang. Mellom klokken 9 og 11 er prisen 2,95 kroner per kilowattime i Norden unntatt Sør-Norge og Jylland/Fyn.

- Så er prisene litt lavere igjen i tre timer, før de begynner å stige klokken 14. Fra 14 til 16 koster en kilowattime kjøpt på den nordiske kraftbørsen for levering i det store høyprisområdet cirka 3,20 kroner. Og de to neste timene altså nesten 12 kroner. Deretter reduseres prisene igjen ned mot et mer vanlig nivå på cirka 36 øre per kilowattime fra klokken 22 i kveld, opplyser Statnett.

Lav kjernekraftproduksjon
Kraftanalytiker Roger Lie i Hafslund sier at kapasitetsproblemene skyldes lav kjernekraftproduksjon i Sverige.

- Forbruket er kraftig opp på grunn av kulden og det er problemer med effektbalansen i Sør-Sverige. De har en del kjernekraftverk i Sverige og problemet akkurat nå er at bare rundt 40 prosent av kapasiteten er inne. Dette går ut over leveringen, og betyr at den må dekkes inn av andre, svært dyre produksjonstyper, sier Lie til NA24.

I flere av de syv nordiske prisområdene steg prisene det siste døgnet fra 51,79 euro per megawattime (MWh) til hele 251,04 euro per megawattime.

Et forbigående problem
Analytikeren mener dette er et forbigående problem.

- Det pleier å ordne seg når det blir stramt og overraskende høye spotpriser, sier han, og viser til at det kommer inn et kjernekraftverk allerede i løpet av dagen. Spotprisen til i morgen skal nok noe ned, sier Lie.

Forbrukerne merker ikke dette
Statnett opplyser at selv om prisene når uvanlige høyder i løpet av dagen i dag, vil dette neppe slå særlig ut for vanlige forbrukere.

- Så lenge det bare er for noen få timer og ikke reflekterer et varig høyere nivå, vil det sannsynligvis ikke gi særlig utslag på strømregningen til den enkelte husholdning som rapporterer inn sitt forbruk annenhver eller tredje hver måned. Da er prisnivået over alle timene i perioden viktigere enn ekstreme utslag i noen få, melder Statnett.

- Sverige et problem
- Kjernekraften i Sverige har vært et veldig stort problem siden sommeren og frem til nå. Det er også et problem nå og skyldes at de har vært kjørt på 50 prosent av kapasiteten mot normalt 90 prosent, sier porteføljeforvalter Pål Johannessen i Bergen Energi til NA24.

I kraftmarkedet snakkes det om at særlig to store produsenter som sitter godt eksponert mot både kjernekraft og vannkraft har vært svært aktive med å sende ut meldinger om utsettelser og forsinkelser med å få startet opp produksjonen.

Det snakkes om at produsentene kan spekulere i å holde produksjonen nede, men det kan også skyldes sikkerhetsmessige forhold.

Må hente reservekraft
- Det smeller ikke noe voldsomt, men nok til at det blir effektprising. Det kalde været har gjort at forbruket økte og da må det hentes inn reservekraft fra for eksempel olje. Det er veldig dyrt å sette i gang. Balansen er truet med tanke på kraftproduksjonen og de som sitter på reservekapasitet tar seg godt betalt, sier Johannessen til NA24.

- Vi er inne i en kald periode, men den er ikke avskrekkende. Så lenge kjernekraften er ute får vi ekstreme effektpriser. Vi har hatt enkeltpriser som er oppe i 1.400 euro per megawattime. Vi får ikke de prisene i morgen, sier Johannessen til NA24.

Normalt ligger prisen på 40 euro per megawatt per time.

Legger ned produksjonen
Porteføljeforvalteren forteller at den kraftige prisoppgangen har gjort at enkelte deler av industrien har lagt ned produksjonen i dag. For forbrukerne er det ikke like dramatisk, og selv om sluttregningen havner hos forbrukerne så vil ikke det gi store utslag på regningene.

- Siden kjernekraften ikke er til stede har det vært behov for reserveproduksjon. De har dyre oppstartskostnader, men disse vil forsvinne. De marginale kostnadene vil fortsette, men ikke de enorme utslagene.

Johannessen er ikke like bekymret for høye priser i tiden fremover. Flere bedrifter i stenger for jule og tar ferie og normalt er forbruket lavere på denne tiden av året. Da vil ikke presset på kraftbalansen være like stor.

- Terminprisene indikerer dessuten markedet ikke regner med noen store utslag i prisene. De har beveget seg sideveis med tanke på litt mer nedbør og at det ser ut til å bli ikke fullt så kaldt, sier Johannessen.

- Måtte stenge

Tremasseprodusenten Södra Cell i Follafoss i Nord-Trøndelag er et av selskapene som har stengt ned produksjonen grunnet sjokkprisen. De måtte ta grep da strømprisen gikk fra 30 øre onsdag til 11,80 kroner per kilowattime torsdag, ifølge NRK.

- Vi ville tapt mere på å holde åpent. Vi bruker en halv million kilowattimer i døgnet, og det er umulig å holde produksjonen oppe med en slik prisøkning, sier fabrikksjef Per Kosberg, ifølge NRK.

Ordforklaringer:
Bruk og produksjon av energi måles ofte i wattimer. Om du har en 40 watts lyspære tent i en time, bruker du 40 wattimer elektrisk kraft. Strømforbruket til en husstand måles gjerne i kilowattimer (kWh, tusen wattimer). Kraftforbruket i Norge måles i gigawattimer (GWh, milliarder wattimer) eller terawattimer (TWh, tusen milliarder wattimer). Joule er en annen måleenhet for energi. 1 kWh tilsvarer 3,6 mill. joule. (=3,6 MJ)

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken