Gå til sidens hovedinnhold

- Krangling gjør barn utrygge

Barn skjønner mer enn du tror.

(SIDE2): Det koker over for de fleste av oss innimellom. Og det er ikke til å unngå at barn både hører og ser at de voksne krangler en gang iblant.

- Det er vanlig at foreldre krangler, og derfor er det viktig å avdramatisere det at barn får med seg konflikter i en familie. På samme tid er det viktig å understreke at alvorlige og langvarige konflikter mellom foreldre også kan være svært ødeleggende for barns oppvekst og atferd senere i livet, sier daglig leder i Familiehjelp AS, Lars Fengsrud.

Han påpeker at barn trenger å skjermes overfor foreldres krangling.

- Terskelen for hva som er «vanlig» krangling og hva som betegnes som et høyt konfliktnivå kan jo være individuelt for hvert enkelt par, men for barn som opplever konflikt hos foreldrene er det viktig å være bevisst på en rekke ting. Det første er hvor alvorlig konflikten er og om den er kronisk. Er det en evigvarende krangel som aldri blir løst er det bedre dersom foreldrene skiller lag. En kronisk konflikt fører nemlig til at foreldrene har mindre overskudd til barna. En alvorlig konflikt preger også familieklima og kan gjøre at foreldre ignorerer eller avviser barna fordi de ikke har overskudd. Dette gir et utrygt klima for barna å leve i og en trykket stemning, som barn plukker opp raskt.

Ikke bedre med barn
Fengsrud jobber til daglig med familier, barn og unge med særskilte behov.

Et par som hadde mye konflikter før de fikk barn, vil ifølge terapeuten ha vel så mange konflikter etter at de får barn.

- Det å få barn gjør ikke forholdet noe bedre, akkurat de samme konfliktene vil oppstå dersom dere ikke har fått løst disse. Det er krevende å få barn, og det kan være en enda større risiko for krangling når nattesøvnen er dårligere og kanskje opplever man barn som trenger våre ekstra ressurser, som for eksempel kolikk.

Et barn trenger at foreldre er deres trygge sirkel. Derfor er samspillet foreldre mellom svært viktig. Forskning viser at en tredjedel av alle barn som lever med konflikt i hjemmet over lang tid utvikler atferdsvansker, ifølge boka «Barn i risiko» av Øyvind Kvello.

- Atferdsvanskene kan sees i form av utagering av ulikt slag, dårlige sosiale ferdigheter, psykiske lidelser og kriminalitet. Lista for hva slags mennesker våre små barn vokser opp til å bli legges når de er små. Da legges grunnlaget for hvilken risiko de løper når de blir større, sier Fengsrud.

Hvis en konflikt får for stor plass vil det gjøre foreldre mindre emosjonelt tilgjengelige, de vil ikke reagere slik de burde overfor barna fordi de er tappet for krefter. Når konflikten tar for stor plass går det utover barna i form av avvisning, ignorering og aggressivitet fra foreldrene.

Minimer skaden
Hos de aller fleste er det heldigvis bare snakk om krangling en gang i blant og det tåler også barna.

- Dersom barn har en trygg plattform er det bare sunt at de ser at foreldre er uenig en gang i blant. Men også da kan foreldre være seg bevisst å skade barna minst mulig. Her er noen tips fra terapeuten.

1. Isoler krangelen mellom dere. Ikke krangle foran barna.

2. Prøv å holde den emosjonelle intensiteten i krangelen på et rimelig nivå.

3. Prøv å holde kranglingen til «en gang i blant».

4. Alvorlighetsgraden bør ikke være for høy.

5. Løs konflikten slik at den ikke blir kronisk.

Det er ikke bare mor og far som krangler i en familie. Også barnas atferd kan skape situasjoner i en familie. Og også her er det viktig å tenke gjennom hvordan du løser disse på best mulig måte.

- Det er ikke uvanlig at foreldre tapper besinnelsen overfor barna sine innimellom. Det gjør jeg også, innrømmer terapeuten. Kanskje er det mye trass inne i bildet, dårlig tid, stresset før barnehagen, også videre. Da er det viktig å ta sitt ansvar som foreldre. Dersom det koker over og du reagerer på en annen måte enn du burde overfor barnet ditt så si unnskyld. Gjør det klart for barnet at det handler om deg og ikke om barnet. Det er viktig at ikke barnet føler skyld, for eksempel på den måten at du sier: Hadde ikke du vært så umulig nå, så hadde dette gått fint. Barn skjønner ikke det og trenger en trygg sirkel rundt seg. Noen ganger er det utfordrende og det oppstår vanskelige situasjoner som foreldre, men det er jo det som er jobben vår, sier Fengsrud.

LES MER HELSE HER

Kommentarer til denne saken