Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
rettigheter med kredittkort

5 rettigheter du får med på kredittkort-kjøpet

Kredittkort har i mange sammenhenger fått et svært dårlig rykte på seg. Det er dyrt, det er skummelt å ikke vite hvor mye penger man har brukt. Renteneutgiftene øker og øker, og man ender opp med enorme regninger man ikke kan betale. Men hvis vi er helt ærlige med oss selv så handler disse problemene faktisk ikke om kredittkortet. Det handler om dårlig forvaltning av pengene man har på kreditt. Dersom du holder oversikt over forbruket ditt har du med kredittkort muligheten til å låne penger gratis. Og det er neimen ikke vanlig i dagens økonomiverden. I tillegg til dette får du flere rettigheter med et kredittkort enn med et vanlig bankkort. Her er de vanligste.

Sjekk pengebruken din – før du bruker pengene

Det høres egentlig for godt ut til å være sant, men slik er det altså når du har kredittkort. Når du mottar kredittkortfakturaen din i slutten av måneden kan du gå gjennom alle transaksjonene dine før du betaler regningen. Du har for eksempel mulighet til å sjekke for eventuelt kortbruk du ikke har godkjent. Det beste med denne rettigheten er som oftest vil motta varer du har kjøpt før du må betale for dem. Hvis du kjøper noe på nett og det viser seg at varen er mangelfull vil det være mye lettere å klage til selger du har brukt et kredittkort til kjøpet. I de fleste tilfeller vil faktisk kredittkortselskapet hjelpe deg med denne prosessen.

Skjerming fra kortsvindel

Dette ligner litt på rettighetene du har ved mangelfulle varer eller tjenester, men med de aller fleste kredittkort er du beskyttet mot svindel. Hvis du skulle være så uheldig å få kortet ditt frastjålet trenger du med andre ord ikke å være bekymret for å bli stilt økonomisk ansvarlig. Som med mangelfulle varer vil kredittkortselskapene i de fleste tilfeller ordne opp med bare litt bistand fra deg som korteier. Kortet kommer altså med en slags tyveriforsikring – og noen kredittkorttilbydere har også identitetstyveriforsikring inkludert i kortene sine.

Reiseforsikring

Svært mange kredittkort har en form for reiseforsikring inkludert i kortet når du har betalt hele eller deler av reisen med kortet. Dette betyr for eksempel avbestillingsforsikring hvis du skulle bli syk og ikke kan gjennomføre reisen. Det betyr også sykeforsikring, reisegodsforsikring, og forsinkelsesforsikring som en del av kredittkortet ditt. Selv om det alltid er lurt å passe på at du har en god reiseforsikring spikret fast før du drar på ferie er det ekstra betryggende å vite at kredittkortet ditt også kan hjelpe deg. De beste kortene med reiseforsikring finner du her.

Forsikring mot konkurs

Hvis du kjøper en vare med lang leveringstid – for eksempel møbler eller hvitevarer – og firmaet du har kjøpt fra går konkurs har du krav på refusjon fra kredittyter. Dette er fastslått av Bankklagenemda. Dersom du har kjøpt en ferie eller reise med kredittkortet ditt er du tilsvarende forsikret mot pengetap.

Rentefritt lån

Dette var vi så vidt innom i introduksjonen, men det er verdt å nevne igjen. Siden kredittkort har betalingsutsettelse betyr det at du har et lån til kontinuerlig disposisjon som er rentefritt inntil fristen går ut. Du kan altså kjøpe mat, varer, reiser og tjenester med lånte penger og betale kroner 0 for lånet. På denne måten er kredittkort svært gunstige for forbrukere. Så lenge man sørger for å ha nok penger på bok til å betale tilbake lånet igjen. Du kan spare tusenvis av kroner hvis du får til denne ordningen på en god måte og holder deg unna kredittkortrenter. Da blir det nemlig veldig dyrt veldig fort.

Når man sammenligner kredittkort med vanlig bankkort er det nesten vanskelig å forstå hvorfor de har fått det svarte får-ryktet innen privatøkonomi. Dersom du administrerer kredittkortbruken din på en lur måte får du massevis av hjelp, tusenvis av kroner i lån rentefritt, og en svært god forbrukerforsikring med på kjøpet.

Anbefalte kredittkort
 • Høy kredittgrense
  Cashpoints på alle kjøp
  Gratis kontantuttak i utlandet
  Reise- og avbestillingsforsikring
  *23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • 3,65% cashback på drivstoff
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  *25,21% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Inntil 25% cashback
  Høy kredittgrense
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  *22,4% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
Siste artikler

Guide: Bli kvitt kredittkortgjelden med denne modellen

Stadig flere nordmenn sliter med høy kredittkortgjeld. Her er oppskriften på hvordan du kommer deg ut av gjeldsknipa.

Les saken
Anbefalte sider
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende