Alle med kredittkort må vite dette

Sist oppdatert: 12 januar 2017
Dette visste du ikke om kredittkortet ditt.

Trodde du kredittkortbruk var rentefritt dersom du betaler regningen i tide? Les videre.

– Markedsføringen av bruk av kredittkort er offensiv og opplysningen om at kredittrenten ved kontantuttak eller overføring til konto ofte løper fra første dag blir ikke alltid like godt formidlet. Det er derfor all grunn til å tro at mange forbrukere ikke er oppmerksom på dette, sier nettansvarlig bank i Finansportalen, Brigitte Watz, til Nettavisen NA24.

«Bruk kredittkortet til varekjøp og få rentefri kreditt i 45 dager» er slagordet mange banker benytter seg av for å markedsføre kredittkort. Informasjon om at dette ikke gjelder all bruk av kredittkortet er vanskelig å finne.

Finn kredittkort som passer til ditt bruk her

Ikke rentefritt

– For de aller fleste kredittkort vil kredittrenten begynne å løpe fra uttaksdato ved kontantuttak i minibank. Som uttak regnes også overføring fra kredittkort til konto. Den rentefrie perioden som markedsføres vil for de fleste kredittkort derfor bare få effekt når kredittkortet belastes for kjøp av varer og tjenester, sier Watz.

Årsaken til at du ikke bør ta ut kontanter og ha en vedvarende negativ saldo på kredittkortkontoen er at rentene er skyhøye. En titt på Finansportalens kredittkortoversikt viser at den effektive renten ligger på mellom 15 og 37,6 prosent.

Unngå høye renter og gebyrer ved smart kortbruk

Ifølge landets største bank, DnB, er et vanlig debetkort for kunder med fordelsprogrammet Leve (kort der penger trekkes direkte fra kontoen din) gratis i bruk på de fleste bruksområder. Kortet lar deg ta ut kontanter døgnet rundt i minibanker i Norge gratis og det er null gebyr på varekjøp i Norge og utlandet (i utlandet kommer riktignok et valutapåslag på 1,75 prosent av uttaksbeløpet).

Kredittkortet i fordelsprogrammet Leve gir også gratis varekjøp. Men tar du ut kontanter inntreffer et gebyr på 25 kroner pluss én prosent av totalbeløpet for hvert uttak. Tar du for eksempel ut 1400 kroner i en norsk eller utenlandsk minibank må du ut med 39 kroner i gebyr (25 kroner pluss 14 kroner). I utlandet kommer et valutagebyr på 1,75 prosent i tillegg.

Landets nest største bank Nordea tilbyr også debetkort som gir gratis varekjøp og uttak i minibank. Men bruker du kredittkortet til kontantuttak må du ut med minimum 40 kroner eller to prosent uttaksbeløpet i gebyr. Tar du for eksempel ut 200 kroner i en norsk minibank må du ut med 40 kroner i gebyr (hele 20 prosent av uttaksbeløpet på 200 kroner).

– Det beste rådet for kortbruk er å bruke det vanlig bankkortet til kontantuttak og kredittkortet til varekjøp. Husk også å betale hele beløpet på kredittkortfakturaen ved første forfall hver måned. Da utnytter du fullt ut de 45 dagene med rentefri kreditt, som i praksis er det samme som et gratis lån, sier Watz.

Derfor er kredittkort dyrere i bruk en bankkort

– Det er riktig at noen aktører tar rente fra dag en, men alle DNBs bankkort har rentefri kreditt. De fleste av oss betaler regningen på forfallsdato, og da har man rentefri kreditt på alt man kjøper, sier informasjonsdirektør i DNB Thomas Midteide.

– Grunnen til at det er gebyr på kontantuttak med kredittkort er veldig enkel: Med et debetkort tar du ut dine egne penger, mens med kredittkort tar du opp et lite lån. Du kan låne hele kredittrammen i kontanter, og det har naturlig nok en kostnad å låne disse pengene. Hvis du har 100.000 i kreditt, og det ikke var rente på kontantuttak kunne du tatt ut 100.000 kroner den 1. september, satt dem i banken i en måned til god rente – og så betalt kredittkortregningen når den kom. Slik kunne du hatt store renteinntekter fra penger du hadde lånt gratis. Det sier seg selv at det ville vært ekstremt dårlig butikk for alle tilbydere av kredittkort., sier Midteide.

Nordea bekrefter at når man overfører penger fra kredittkortet til brukskonto så løper renten fra første dag.

– Dette opplyser vi om i kredittkort-avtalen med kunden. Det er ikke vår intensjon å utelate denne informasjonen. Husk også at når en kunde tar ut penger i minibanken med et debetkort, er dette kundens egne penger han tar ut. Ved uttak med et kredittkort, tar kunden i praksis opp et lån. Med tanke på at det ikke løper renter på dette beløpet før kunden får en faktura, dekker gebyret kostnadene ved dette lånet. Til sammenligning, er det også en kostnad ved bruk av kredittkort i butikk, men denne kostnaden belastes butikken, noe forbrukeren ikke merker, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordea Jørgen Lønnquist.

Finn beste kredittkort her

kredittkort eller forbrukslån?

 

Denne artikkelen ble originalt publisert av NA24

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende