Avgifter ved kredittkort

Sist oppdatert: 04 april 2017

Du har helt sikkert hørt fra noen at kredittkort potensielt kan være skumle greier. En del folk tror nemlig at det finnes mange skjulte avgifter på disse kortene. Det er sant at man raskt kan ende opp med å betale mer enn planlagt med et kredittkort. Men hvis du gjør deg selv godt kjent med hvilke avgifter som gjelder for ditt kort er dette lite sannsynlig.

Disse avgiftene varierer også i stor grad fra tilbyder til tilbyder. Så dersom du skal søke om kredittkort bør du sjekke hvilke avgifter kortutstederen tar for forskjellige tjenester med kortet. Her er en oversikt over de vanligste avgiftene på et kredittkort, samt fordelene med å velge denne betalingsløsningen.

Årsavgift på kredittkort

Den vanligste avgiften på kredittkort er det som kalles for årsavgift. Dette er det vanlig at vi også på standard bankkort. Allikevel finnes det nok av tilbydere som ikke har årsavgift på kredittkortene sine. Med mindre kredittkortet du ønsker deg har svært gode fordeler spesifikt for deg kan det derfor være lurt å se etter et uten årsavgift. Dette er egentlig en unødvendig kostnad for å holde et kredittkort, i alle fall til vanlig hverdagsbruk. Som oftest er det imidlertid en grunn til at et kredittkort har årsavgift. Du må altså vurdere om fordelene som kommer med kredittkortet er verdt den årlige utgiften.

Uttaksavgift på kredittkort

Når du tar ut penger med et kredittkort kan det ende opp med å koste deg en del ekstra kroner. Hvis du skal bruke kredittkortet mye til kontantuttak bør du derfor forsikre deg om at dette er avgiftsfritt hos utstederen din. De tilbyderne som tar et gebyr for bruk av minibank tar gjerne 35 kroner, samt 1% av uttaksbeløpet. Hvis du for eksempel tar ut 5000 kroner med kredittkortet ditt betyr det 85 kroner i avgifter. Det finnes en rekke tilbydere av kredittkort i Norge som ikke tar noe ekstra for kontantuttak. Derfor er det lurt å sjekke dette før du takker ja til et kredittkort du vet du skal bruke til å ta ut penger med.

Valutapåslag på kredittkort

Samtlige kredittkortselskaper, selv de som tilbyr gebyrfrie kredittkort, legger til et  valutapåslag når du handler i utlandet. Dette er for å ta høyde for eventuelle svingninger i valutakursen. Som oftest ligger denne prosenten på mellom 1% og 2% av beløpet – standard er 1,75%. Du bør imidlertid være klar over at dette nesten alltid vil være billigere enn å betale med kroner når du er på utenlandsreise. Det er vanlig å bli spurt om du ønsker å betale i lokal valuta eller kroner når du handler i utlandet. Da vil det alltid lønne seg å velge lokal valuta, selv med påslaget fra kredittkortselskapet.

Avgift ved overføring fra kredittkort til bankkonto

En del kredittkorttilbydere gir deg muligheten til å overføre penger fra kredittkortet til bankkontoen din. Dersom du vurderer å benytte deg av denne tjenesten må du sette deg inn i utgiftene. Først og fremst vil dette i nesten samtlige tilfeller medføre et gebyr på mellom 30 og 50 kroner pluss 1% av beløpet du overfører. Hvis du setter over 20.000 kroner fra kredittkortet ditt til bankkonto betyr dette rundt 240 kroner ekstra. I tillegg kan også beløpet forrentes fra den dagen du fikk pengene over på kontoen din. Dersom du skal overføre fra kredittkort til bankkonto må du derfor sjekke utgiftene nøye i forkant av transaksjonen.

Avgift ved papirfaktura med kredittkort

Dersom du velger å betale kredittkortregningene dine med papirfaktura blir dette dyrt i lengden. Det er nemlig helt normalt for kredittkortselskapene å legge til et gebyr på 30-50 kroner for å utstede papirfaktura. Dette kan altså koste så mye som 600 kroner i året, og i noen tilfeller ligger gebyrene høyere. Avgift ved papirfaktura på kredittkort er en helt unødvendig kostnad. I dag kan du velge å få tilsendt fakturaen din på e-post, eller legge den inn som e-faktura eller Avtalegiro i nettbanken. Sjekk med kortutstederen hvilke elektroniske betalingsmuligheter du har, slik at du slipper å betale unødvendige avgifter for en papirfaktura.

Purregebyr på kredittkort

Dersom du glemmer å betale kredittkortregningen din vil det ikke bare koste deg i renter. Det er helt standard for kreditorer i Norge å legge til et purregebyr dersom du går over betalingsfristen din. Dette vil legges til på varselet du mottar fra kortutstederen om at fristen for kredittkortfakturaen er gått ut. Dersom du vet med deg selv at du har vanskelig for å huske regninger er det lurt å legge inn en påminnelse til deg selv. For å holde avgiftene på kredittkortet ditt så minimale som mulig er dette en enkel måte å slippe purregebyr på.

Renter på kredittkort

Renter er det du vil måtte betale på utestående kredittkortgjeld. Selv om dette på ingen måte er noen fast avgift er det den som vil koste deg mest i lengden. Det er helt vanlig at kredittkort har en effektiv rente på mellom 20% og 25% i Norge. Med andre ord er kredittkortgjeld noe av den mest ugunstige du som forbruker kan sitte med. Faktisk er det ofte lurere å refinansiere kredittkortgjelden i et forbrukslån, bare for å få ned renteutgiftene. Renten beregnes av det beløpet du ikke har betalt innenfor kredittrammen din. Dette vil øke jo lengre du sitter med kredittkortgjelden. Derfor er det en god tommelfingerregel å kvitte seg med utestående beløp på kredittkort så raskt som mulig.

Fordeler med kredittkort

Til tross for avgiftene ved et kredittkort, er det også et hav av  fordeler med denne betalingsformen. Dersom du i tillegg velger kredittkort på en litt smart måte kan du skaffe deg et kort som koster minimalt. Den største og beste fordelen med kredittkort er den avgiftsfrie betalingsutsettelsen de kommer med. Denne kan være på så mye som 60 dager, og kan anses som et gratis lån. Hvis du er dyktig til å administrere privatøkonomien din kan du bruke denne utsettelsen til en ryddigere økonomisk hverdag.

Ved siden av betalingsutsettelsen kommer også kredittkort med gode fordelsprogrammer til kortholderne. Dette kan være alt fra bonusopptjening på matvarehandel, rabatter i faste butikker, eller gratis reiseforsikring til deg og familien. Hvis du administrerer kredittkortet ditt på en god måte er det en hel del penger å spare – selv med avgiftene ved et kredittkort.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende