Betale med kredittkort i utlandet

Sist oppdatert: 03 mai 2016

De siste årene har det blitt vanligere og vanligere å dra på ferie til utlandet. Billige flybilletter og, til tider gode, vekslingskurser har ført til at mange drar til utlandet i ferier, langhelger og i jobbsammenheng. Uansett om du kun har tenkt å ligge på stranden og drikke mojitos eller om du har planlagt å shoppe til du ikke orker lenger, er det en del ting som kan være greit å tenke på når du skal betale for varene og tjenestene du kjøper.

Uttak fra minibank

Du bør alltid undersøke hva det koster deg å ta ut penger med kredittkort i utlandet. Noen kort kan ha gebyrer på opp mot 1.5% av summen du tar ut og et minimumsgebyr på 30-50kr på uttakene. Det er også vanlig at du må betale renter på uttaket fra dag en, uten å få dra nytte av den rentefrie perioden på 30-45 dager. Med et kredittkort fra Norwegian koster det deg derimot ingenting å ta ut penger fra minibank i utlandet. Ettersom det finnes forskjeller mellom de ulike kredittkortene, er det viktig at du selv undersøker hva som gjelder for ditt kredittkort. For de aller fleste vil det lureste være å bruke debetkortet sitt når man tar ut penger i utlandet.

Betale i lokal valuta?

Hos de fleste utsalgssteder og restauranter i utlandet vil du få valget mellom å betale i lokal eller norsk valuta. Velger du å betale med norsk valuta, er det utsalgsstedet som bestemmer vekslingskursen, og da betaler du ofte unødvendig mye i enten vekslingsgebyrer eller i dårlig vekslingskurs. Det er ikke uvanlig med opp til 5% i valutapåslag hos lokale selgere. Det er verdt å merke seg at selv om noen steder hevder de ikke operer med vekslingsgebyrer, vil de i stedet ta fortjenesten på ugunstige vekslingskurser.

Hos norske kredittkort er en normal påslagsprosent rundt 1.75% på kjøp i utlandet. Det vil si at ved et kjøp på $100 og en kurs på 8kr pr dollar vil valutapåslaget bli på 800kr*(1+0,0175)=14kr. Lar du banken din veksle for deg, vil du ofte få en bedre kurs enn hos den lokale restauranten. Det kan, spesielt på store transaksjoner, være lurt å undersøke vekslingskursen den lokale selgeren kan tilby og regne på hva som lønner seg, men som en tommelfingerregel vil det alltid lønne seg å betale i den lokale valutaen og da la banken veksle pengene.

Kredittkort kan gi ekstra sikkerhet

En annen grunn til at det kan være lurt å betale for varer i utlandet med kredittkort er at det, takket være Finansavtalelovens paragraf 54b, er mulig å få pengene igjen av kredittkortselskapet hvis du opplever feil og mangler ved produktet.

Du beskytter deg også mot kortsvindel og id-tyverier. Uansett hvor forsiktig du er, vil det alltid være en viss risiko knyttet til kortsvindel og id-tyverier i utlandet. Ved å bruke kredittkort forsvinner ikke pengene som blir stjålet ut fra din konto. Du får i stedet en regning fra kredittkortselskapet ditt, som du sannsynligvis slipper å betale. Da kan du i ro om mak sitte hjemme i etterkant av ferien og kontrollere at du bare betaler for det du faktisk har kjøpt selv.

Ha en plan-b

Selv om det ofte kan være bedre å bruke kredittkort i utlandet, er det viktig at du alltid har en plan-b og gjerne også en plan-c. Sørg for at du tar med deg minimum 1 eller 2 bank- eller kredittkort til i tillegg til hovedkortet. Det er også lurt å oppbevare dem på ulike steder, slik at du ikke mister alle tre hvis lommeboka forsvinner. Det er heller aldri noen som har angret på at de har gjemt unna litt kontanter i sokk.

OPPSUMMERT:

• Det lønner seg sjeldent å bruke kredittkortet til å ta ut penger i utlandet.
• Det vil, i lengden, lønne seg å alltid betale i den lokale valutaen.
• Kredittkortet kan gi deg ekstra sikkerhet mot kortsvindel og id-tyveri.
• Ha alltid med flere bank- og kredittkort når du er på tur, og oppbevar dem på ulike steder.

Oversikt over de beste reisekortene

Anbefalte kredittkort til reisen:

Ikano Visa *Anbefalt
Remember *Anbefalt
yA Bank Visa
Bank Norwegian Visa *Anbefalt
Komplett Bank MasterCard
Manchester United Visa
Cresco Gold
SAS EuroBonus American Express

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende