Få mest mulig ut av betalingsutsettelsen på kredittkortet

Sist oppdatert: 18 april 2017

Det er mye fokus på alt man kan spare ved hjelp av fordelsprogrammer og bonusopptjening med kredittkort. Og for all del – velger du riktig kredittkort for ditt forbruk kan du potensielt spare flere tusen kroner i året ved hjelp av disse fordelene.

Men det er også en annen funksjon kredittkort kommer med som sjeldent får noe særlig oppmerksomhet. Og det til tross for at den antakeligvis er en av de beste fordelene på markedet. I denne artikkelen tar vi for oss hvordan du kan få mest mulig ut av betalingsutsettelsen på kredittkortet ditt.

Slik fungerer rentefri betalingsutsettelse på kredittkort

Visste du at man i praksis får et gratislån på kredittkortet sitt hver eneste måned? Standard kredittkort har en maksimal kredittramme på mellom 100.000 og 150.000 kroner i Norge. Det betyr at kredittkortselskapene gir deg muligheten til å låne penger gratis inntil kredittrammen din.

Hele funksjonen til et kredittkort er basert på at man kan utsette betaling av kjøpene sine. Dette er selvfølgelig også grunnen til at en del forbrukere havner i luksusfellen. Men dersom du bruker betalingsutsettelsen på en lur måte kan du få utrolig mye ut av den.

Prinsippet er forholdsvis enkelt. Kredittkortet ditt kommer med en rentefri betalingsutsettelse, som gjerne ligger på mellom 30 dager og 60 dager. Det betyr altså at hvis du gjennomfører et kjøp den 1. april og har 60 dagers utsettelse trenger du ikke å betale før 30. mai.

Når denne utsettelsen i tillegg er rentefri låner du med andre ord penger gratis. Det er et lån med kort nedbetalingstid, ja. Men pengene du ville ha trukket direkte fra bankkortet ditt blir stående på konto noen uker lenger. Og det tjener du renter på.

Velg et kredittkort med god betalingsutsettelse

For å få så mye som mulig ut av kredittkortets funksjon gjør du lurt i å skaffe deg et kredittkort med lang betalingsutsettelse. På de beste kortene er denne på så mye som 60 dager, men det er også kurant med 45 dager eller 50 dager. Alt under dette kan du holde deg unna dersom du ønsker å bruke kredittkortet til sitt fulle. Her finner du 5 kredittkort som har lang betalingsutsettelse.

Som nevnt handler dette om penger du låner, men slipper å betale renter på. Si for eksempel at du skal kjøpe deg en ny TV til 10.000 kroner. Med bankkort blir pengene trukket umiddelbart, mens med kredittkort får de stå i fred.

La oss i dette eksempelet si at de 10.000 kronene står på en sparekonto med 1,20% rente inntil kredittkortregningen kommer. Hvis du har betalingsutsettelse på 60 dager vil dette spare deg for 20 kroner.

Det høres kanskje ikke spesielt mye ut, men tenk over hvor mye du har i forbruk i løpet av et år. Jo mer du kan utsette betalingene din, og la pengene stå i fred på konto, jo mer vil du tjene inn i renter. Spesielt hvis pengene får stå på en sparekonto.

Tenk gjennom når du handler med kredittkortet

Det er én bakside ved betalingsutsettelsen på kredittkort: Den er ikke datobasert. Rentefri utsettelse regnes fra måned til måned, ikke fra den dagen du gjennomfører transaksjonene dine.

Dette betyr at dersom du kjøper TV-en fra eksempelet over den 31. mars og har 60 dagers betalingsutsettelse, vil du bare ha inntil den 30. april til å betale for den. Kjøper du derimot den 1. april, har du plutselig utsettelse frem til 30. mai.

For å få så mye som mulig ut av betalingsutsettelsen kredittkortet ditt kommer med er det altså lurt å tenke litt gjennom hvilken dato du handler på. Dette vil være spesielt aktuelt for de større beløpene.

Men husk på at selv når du får bare 20 eller 30 dagers betalingsutsettelse ved transaksjoner i slutten av måneden vil du fortsatt ha spart penger. Jo lenger sparepengene dine får stå i fred, jo bedre er det for renteinntektene dine.

Benytt deg av hele den rentefrie betalingsutsettelsen

Med andre ord er det altså viktig å benytte seg av hele den rentefrie betalingsutsettelsen. Det er ikke noe poeng i å skaffe denne så lang som mulig hvis du betaler fakturaen din to uker før den forfaller.

For å unngå dette kan det være lurt å benytte seg av avtalegiro eller e-faktura. Da kan du enkelt sørge for at regningen ikke betales før forfallsdato. Dette er den sikreste måten å få bruk av hele betalingsutsettelsen.

Det skal imidlertid sies at det er svært viktig å ikke gå over den fristen på kredittkortfakturaen din. Da må du nemlig begynne å betale renter på det utestående beløpet, og det er en svært dyr affære. Det er vanlig at effektiv rente ligger på godt over 20%.

Her er det altså viktig å ha god orden i sysakene og vente til siste dag før du betaler kredittkortregningen. Da unngår du skyhøye renter, samtidig som du får mest mulig ut av betalingsutsettelsen.

Bruk betalingsutsettelsen til en mer oversiktlig privatøkonomi

Å benytte seg av et kredittkort kan gi deg en veldig mye mer oversiktlig og komfortabel privatøkonomi. Fakturaen gir deg et godt overblikk over forbruket ditt hver eneste måned. Dette kan du bruke til å gjøre eventuelle justeringer eller sette av mer til sparing.

Hvis du i tillegg bruker kredittkort til spesifikke formål blir det enda enklere å bruke fakturaen som et godt tilskudd til budsjettet ditt. Det blir lett å se hvor mye som har gått til mat og generelt forbruk når du samler opp kjøpene dine i én regning.

Dersom du er redd for å bruke mer på kredittkortet enn du har å betale med kan det være lurt å senke kredittrammen din. Har du for eksempel et matbudsjett på 5000 kroner i måneden kan du ha kredittramme på det samme beløpet. Da sparer du renter på betalingsutsettelsen, samtidig som du unngår uhåndterbar kredittkortgjeld.

Husk på å veie fordelene opp mot ulempene

Selv om betalingsutsettelsen på kredittkort kan spare deg for en hel del penger må du huske på at kredittkort er en pakkeløsning. Det er med andre ord ikke slik at en god betalingsutsettelse er synonymt med gode vilkår.

Derfor er det viktig at du skaffer deg en skikkelig oversikt over de andre funksjonene på kredittkortet du vurderer. Får du tilgang på gunstige fordelsprogrammer? Har kredittkortet cashback? Kommer det med forsikringer du trenger?

Uansett hvor god en rentefri betalingsutsettelse er veier den ikke opp for et kredittkort fullt av ulemper. Vurder disse tingene opp mot hverandre for å skaffe det beste kredittkortet for deg. Det kan være lurt å benytte seg av en sammenligningsside for kredittkort til dette formålet.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende