Dette betyr tallene fremsiden av kredittkortet ditt

Sist oppdatert: 21 februar 2017

De 16 tallene er ikke vilkårlig satt sammen.

Det kan kanskje se ut som tallene på fremsiden av kredittkortet ditt er kastet sammen litt vilkårlig, og med bakgrunn i at ingen andre skal ha en lignende kombinasjon, men det er ikke helt sånn. Sifrene i kredittkortet har en logikk i seg som har en  større mening enn de fleste vet.

Brukt for første gang i 1887

Kredittkortet begynte å bli omtalt lenge før det faktisk ble laget. Faktisk, så tidlig som i 1887 i boken Looking Backward av Edward Bellamy. Selv om Bellamy brukte betegnelsen flere ganger i sin bok, var det han beskrev nærmere et debetkort enn et kredittkort.
Selv om det er VISA som i dag er det mest kjente kredittkortet, så var det Diner’s Club som var det første kortet som kunne brukes i flere butikker. Det fantes kort før dette også, de fleste laget av papir, men det var Diner’s Club som i 1950 ble først til å lage et større system ut av ideen.

Deretter fulgte American Express i 1958, og BankAmericard i 1959. Sistnevnte ble senere kjent som VISA etter en navneendring i 1976.

Dette betyr tallkombinasjonen

kredittkortnummer
Det første sifferet i kredittkortnummeret identifiserer hva slags system kortet bruker. Tallet 3 brukes for kort som American Express og Diner’s Club. Starter kortet ditt på 4 så er det et VISA-kort, og 5 er et MasterCard. Det mindre kjente Discover-kortet starter med et 6-tall.

Videre er det litt forskjellig fra kort til kort hva de forskjellige sifrene betyr. På VISA-kort og MasterCard viser det 2. til det 6. sifferet hvilken bank det er som har utstedt kortet, mens tallene fra det 7. til det 15. knytter kortet til riktig kontonummer.

Det siste sifferet er kanskje det viktigste

Det siste sifferet i kortnummeret har kanskje den viktigste rollen. Dette nummeret er kontrollsifferet. Det har den oppgaven å sjekke at alle siffrene er riktig i henhold til algoritmen som ligger i bakgrunnen for hvordan kortnummeret blir satt sammen.

Algoritmen ble laget av Hans Peter Luhn, ikke for å sikre mot onde hensikter, men for å unngå uhell og skrivefeil. Det er derfor den brukes også på kredittkort. Sifferet er nøkkelen som viser om kortnummeret er riktig sammensatt, og hvis summen som kortnummeret og kontrollsifferet utgjør etter å ha blitt behandlet via algoritmen ikke er riktig så vil f.eks. et kjøp bli avvist.

En skog av kredittkort

I disse dager har plastikk-kortene blitt det foretrukne betalingsmiddelet, enten det er kredittkort eller debetkort. Populæriteten har gjort at det nå finnes så mange tilbydere at det skal mye til å få oversikt over alle de forskjellige tilbudene som eksisterer.

Nettavisen Kredittkort kan du få oversikt over alle de forskjellige kortene som finnes, hvilke fordeler de har, og sortere dem basert på hvilke som er best i de forskjellige kategoriene. Det er mye å spare på å velge riktig kort.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende