Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 27 februar 2017
dette må alle med kredittkort vite

Dette må alle med kredittkort vite

Det er mange fordeler, men også ulemper ved bruk av kredittkort.

Kredittkort har mange fordeler og postive elementer ved seg hvis det brukes riktig, men kredittkort kan også medføre en del ulemper hvis det brukes på feil måte. Vi har funnet frem til de mest vanlig ulempene ved bruk av kredittkort, samtidig som vi gir deg anbefalinger til hvordan du kan unngå å havne i sitausjoner som kan ha negative utfall.

Her finner du kredittkortet tilpasset dine behov og preferanser

Høy rente

Generelt har kredittkort en høy rente ettersom at dette er usikret kreditt som lånes ut. For å unngå høye rentekostnader er det derfor viktig å være klar over hvor mye det koster hvis man velger å låne på kredittkortet. Alle kredittkortselskap/banker er pliktige til å opplyse om ett representativt priseksempel som viser hvor mye det koster å bruke og låne på kredittkortet over ett år.

Hvis du er usikker om du klarer å betale hele fakturaen ved forfall, anbefaler vi deg å finne det kredittkortet som har lavest mulig effektiv rente, eller vurder ett forbrukslån som ofte har lavere rente.

Avgifter

Ved riktig bruk av kredittkort er det veldig mange kort som i dag er gratis å bruke. Men det er en del potensielle avgifter som man skal være klar over. Dette kan blant annet være årsavgift, avgift ved kontantuttak, fakturagebyrer, gebyrer ved overføring fra kredittkort til bankkonto, overtrekksgebyr, purregebyr, valutapåslag, varkjøpsgebyr og tilleggskort.

Det er derfor viktig at man setter seg godt inn i prisene til kredittkortet du velger, slik at du slipper noen ubehagelige overraskelser når du benytter kredittkortet.

Overskridelse av kredittrammen

Overskridelse av kredittkortgrensen du har fått på kredittkortet ditt kan medføre at de kan bryte avtalen du har inngått med kredittkortselskapet/banken. Og det kan i verste grad medføre at du blir bedt om å betale tilbake hele beløpet du skylder.

Pass derfor alltid på at du holder deg under kredittgrensen din og sjekk nettbank eller mobilbanken hvis du er bekymret for om du har dekning på kredittkortet. Hvis kredittgrensen er lav går det også an å kontakte banken/kredittkortselskapet og høre om de kan øke den. Dette er noe de i de fleste tilfeller har muligheten til.

Miste kontroll på økonomien

Det å miste kontroll på økonomien kan være vanskelig å håndtere, men det er en del tiltak du kan sette i gang hvis du opplever at du begynner å miste kontrollen.

Merker du at du holder på miste kontroll over øknomien anbefaler vi at du begrenser bruken av kredittkortene dine og eventuelt ber kredittkortselskapet/banken midlertidig sperrre kredittkortet til du har gjenvunnet kontollen. Ved store problemer anbefaler vi at du kontakter banken og andre du skylder penger og prøver å finne en løsning sammen med dem. Her finner du også en veiledning til hvordan du enkelt kan ta tilbake kontrollen.

Inkasso

Å havne til inkasso bør man unngå, da det både er dyrt og har konsekvenser både nå og senere i livet. Med engang man sliter med å betale regninger, bør man derfor begynne å se over økonomien sin og vurdere om det er noe som kan gjøres annerledes. Eventuelt kan man også umiddelbart ta kontakt med leverandører, banker og finansieringsselskaper for å finne en løsning. I de fleste tilfeller har de muligheten til til å tilby deg ulike betalingsordninger.

Betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkning er noe som kan oppstå av at du lar være å betale inkassokravet etter purring fra inkassobyrået. Denne betalingsmerkningen vil bli oppført på din profil hos kredittopplysningsbyrået. En betalingsanmerkning kan potensielt medføre en del problemer ettersom det kan bli vanskelig for deg å få ulike typer lån, kredittkort, mobilabonnement og forsikringer.

Pass derfor alltid på å betale innkassovarsler og husk å bestrid ett inkassovarsel hvis du ikke er enig i regningen. Gjør du det kan de ikke gå videre i prosessen og du vil utsette eller eventuelt unngå at du får en betlingsanmerkning.

Svindel

Svindel på kredittkort er en type svindel hvor et falskt, stjålet eller kopiert kredittkort blir brukt til å kjøpe varer og tjenester. Kortsvindel er en form for kriminalitet, som i stor grad blir utført av profesjonelle og organiserte kriminelle grupper.

Selv om svindelforsøkene har blitt flere de siste årene, har også folk blitt mer oppmerksomme på det, samt at bankene/kredittkortselskapene har fått bedre systemer og jobber hele tiden med å forbedre prosessene sine for å oppdage dette. Med mindre du har vært ekstremt uaktsom med bruken av kredittkortet, så dekker banken/kredittkortselskapet eventuelle tap du måtte lide som følge av ulike typer for svindel. Vær likevel varsom.

Mer informasjon

For mer utfyllende informasjon om kredittkort kan du lese denne artikkelen om fordeler og utfordringer med kredittkort. 

Anbefalte kredittkort
 • 3,65% cashback på drivstoff
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  *25,21% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
 • Høy kredittgrense
  Cashpoints på alle kjøp
  Gratis kontantuttak i utlandet
  Reise- og avbestillingsforsikring
  *23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Inntil 25% rabatt i fordelsprogram
  Høy kredittgrense
  1% fast rabatt på dagligvare og drivstoff
  Reise- og avbestillingsforsikring
  *20,43% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.565,-
Siste artikler
Hvorfor er kredittkort så populært?

Hvorfor er kredittkort så populært?

Nordmenn har flere kredittkort - og mer kredittkortgjeld - enn noensinne. Hva er det som får oss til å dra kredittkortet stadig oftere?

Les saken
Anbefalte sider
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende