Hvorfor anbefaler ekspertene et kredittkort?

Sist oppdatert: 17 januar 2017

Kredittkort har fått et veldig dårlig rykte på seg. Og det er viktig å trå varsomt når man bruker et kredittkort. Hvis man ikke har pengene til å betale for seg når regningen kommer kan det gå riktig galt med økonomien. Når de skyhøye rentene først begynner å løpe på lånebeløpet ditt blir kredittkort plutselig fryktelig dyre. Til tross for dette anbefaler forbrukerøkonomer kredittkort til hverdagsbruk. Så lenge man er en bevisst forbruker med et realistisk tak på egen økonomi kommer nemlig kredittkort med utrolig mange fordeler. Tro det eller ei er det faktisk ganske mange penger å spare med et kredittkort.

Du kan enkelt finne kredittkortet som passer ditt bruk her

Gratislån med kredittkort

Den absolutt største fordelen med et kredittkort er nettopp det at du handler på kreditt. Det høres kanskje litt rart ut. Å handle for penger man ikke har kan da umulig være en god idé? Nei, det er ikke en god idé å kjøpe ting hvis man ikke kan betale for dem. Men med et kredittkort trenger du ikke å betale for dem nå. Det som er så fantastisk med kredittkort er nemlig at de kommer med betalingsutsettelse. Hos de virkelig gode tilbyderne er denne utsettelsen på opptil 60 dager. Og det betyr i praksis at du får låne penger gratis med et kredittkort i lommeboka.

Si for eksempel at du kjøper deg en ny TV den 1. februar. Hvis du gjennomfører kjøpet med kredittkort trenger du i dette eksempelet ikke å betale for TV-en før den 31. mars. Dette er selvfølgelig også grunnen til at mange går i kredittkort-fella. De har ikke pengene de trenger når fakturaen kommer rullende. Men hvis du har et godt grep om privatøkonomien din betyr handel på kreditt at du kan la pengene dine stå på konto. Der opparbeider de seg renter. Og du trenger ikke å betale for kjøpene dine før kredittkortregningen kommer. Som fører til neste store fordel med kredittkort til hverdagsbruk: forutsigbarhet.

Forutsigbarhet i den økonomiske hverdagen

De færreste av oss er flinke til å holde styr på hva vi faktisk bruker pengene våre på. Noen bruker selvfølgelig et regnskapsprogram til privatøkonomien – og det er et godt tiltak. Men for de aller fleste bringer månedsslutt det samme spørsmålet om og om igjen. Hvor ble det av pengene mine denne måneden? Hvis du bruker kredittkort i den økonomiske hverdagen slipper du denne problematikken. Er du flink til å ha spesifikke kredittkort til spesifikke bruk vil kredittkortregningene gi deg en god oversikt over økonomien. Du kan se over hvilke områder du bruker mye på, og eventuelt gjøre justeringer til neste måned. Hvis du bruker et kredittkort til hverdagshandel trenger du ikke sørge for noe annet enn å ha pengene på konto ved månedsslutt.

Kredittkort kommer også med en egen nettbank hvor du enkelt kan følge med på forbruket ditt. Hvis du da har kredittkort til fastsatte formål blir det en enkel sak å holde orden i sysakene. Men dersom du skal bruke kredittkort på denne måten blir det veldig viktig nettopp å bestemme deg for kredittkortets formål. Dette vil hjelpe deg med å hindre et forbruk du ikke kan håndtere. Men det vil også sørge for at du skaffer deg kredittkortet med de beste fordelsprogrammene for det tiltenkte bruksområdet.

Fordelsprogrammer med kredittkort

Det er gjennom fordelsprogrammene du får med kredittkort at du virkelig kan spare mye penger. Det er imidlertid viktig å velge kredittkortet ditt med omhu. Det er her planlegging rundt akkurat hva du har tenkt å bruke kredittkortet til kommer inn i bildet. Skal du for eksempel primært bruke et kredittkort til dagligvarehandel bør du skaffe deg et til dette formålet. Sett deg nøye inn i hva de forskjellige kredittkortselskapene kan tilby deg med kredittkortet du kikker på. Fordelsprogrammer med kredittkort kommer i en rekke forskjellige typer. Og det er stor variasjon blant de forskjellige tilbyderne.

Når du har bestemt deg for hva du skal bruke kredittkortet til bør du derfor sammenligne. Bruk en side slik som denne og finn ut av hvilket kredittkort som kan spare deg for mest penger. Generelt sett er det lurt å tenke spesifikt når det kommer til fordelsprogrammer. Skaff deg et kredittkort som er skreddersydd til akkurat dine formål. Du finner kredittkort som er særlig tilrettelagt dagligvarehandel, bensinkjøp, varehandel, netthandel og forsikring. Når det kommer til hverdagsbruk har de fleste kredittkortselskapene et opptjeningssystem for poeng. Hos noen er dette i form av såkalt cashback. Hos andre gir det deg fordeler hos samarbeidspartnere, eller faste avslag. Finn ut av hva som passer best for din økonomiske hverdag og søk kredittkort i henhold til dette.

Forsikringer med kredittkort

I tillegg til fordelsprogrammer kommer en god del kredittkort med svært gode forsikringer. Et av de beste eksemplene på dette er reise- og avbestillingsforsikring. Visse kredittkort er spesielt tilrettelagt folk som ønsker å benytte seg av kortet på reise. I disse er det gjerne innbakt en gunstig reiseforsikring. Og som oftest er det eneste kravet for at denne skal tre i kraft at du har betalt minst 50% av turen med kredittkortet. Dette er en svært praktisk fordel med kredittkort. Du slipper å kjøpe en svindyr reiseforsikring fordi du allerede har en gunstig en som del av kortet ditt. Men akkurat som med fordelsprogrammene er det viktig å sette seg inn i hva reiseforsikringen faktisk dekker. Dette vil gi deg trygghet på reisen, samt spare deg for frustrasjon dersom noe uventet skulle oppstå.

Ettersom netthandel blir mer og mer vanlig kommer en god del kredittkort med ID-tyveri-forsikring. Hvis du skal bruke kredittkortet til kjøp på nett bør du se etter de med denne forsikringen inkludert. ID-tyveri er når noen stjeler den personlige informasjonen din på nettet og benytter seg av den til å for eksempel søke om lån eller kredittkort. Hvis du har en forsikring mot dette inkludert i kredittkortet ditt kan du handle trygt på nettet. Og hvis du skulle komme utfor en vanskelig situasjon vil kredittkortselskapet hjelpe deg med oppryddingsarbeidet.

Godt pengevett med kredittkort

Det er sant at kredittkort kan spare deg for penger, gi deg tilgang til bonusprogrammer og gratislån. Allikevel er det svært viktig at du har godt pengevett med et kredittkort. Vi kjenner alle til hvor veldig galt det kan gå for uansvarlige forbrukere med kredittkort. Når du handler på kreditt tar du i praksis opp lån uten sikkerhet. Bortsett fra en kredittsjekk stiller kredittkortselskapene kun krav til inntekten din. Det er viktig å være oppmerksom på at ingen kjenner din privatøkonomi slik du gjør. Det betyr at det er du, og du alene, som er ansvarlig for kredittkortforbruket ditt.

Den aller viktigste regelen når man bruker kredittkort er at man har pengene på konto når regningen kommer. Hvis du ikke har det blir du sittende igjen med et lån med skyhøye renter. Hvis du først har vent deg til et forbruk økonomien din egentlig ikke kan håndtere er det vanskelig å snu. En god tommelfingerregel er å aldri ha mer kreditt tilgjengelig enn du har i egenkapital. Hvis du ikke har 200.000 kroner på konto bør du ikke gi deg selv muligheten til å handle for det heller. Sånn sett kan det være en god idé å starte med et kredittkort som har forholdsvis lav kredittgrense. Når du har blitt vant til kredittkort i privatøkonomien vil det gå greit å øke kreditten.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende