Fingersensor på MasterCard

Sist oppdatert: 31 mai 2017

For bare noen uker siden avslørte MasterCard at de skal lansere biometrisk fingeravtrykk-teknologi på sine kredittkort. Dette gjør betalingsleverandøren til den første på markedet som tilbyr tjenesten.

Som med all annen ny teknologi er det selvfølgelig både entusiaster og skeptikere som nå diskuterer henholdsvis fordeler og ulemper med fingersensoren. Dette må da gjøre butikkjøp lettere? sier noen. Ja, eller farligere, sier andre.

Biometriske sikkerhetstiltak har blitt diskutert siden de ble lanserte på privatmarkedet. Nå er det helt vanlig med denne typen sikkerhet på mobiltelefoner, og også noen datamaskiner. Men hvordan fungerer egentlig biometrisk teknologi? Og vil en fingersensor på kredittkort fra MasterCard gjøre transaksjoner sikrere og enklere?

Hva er biometrisk teknologi?

Biometrisk teknologi handler primært om sikkerhetstiltak. Dette kalles gjerne for biometrisk verifisering. Ved hjelp av denne teknologien kan brukere gjenkjennes basert på biologiske egenskaper.

Den vanligste biometriske verifiseringen i dag er fingeravtrykkssensor. Dette ble lansert av Apple med deres iPhone 5S, og kommer også med Samsung sine Galaxy-telefoner.

I fingeravtrykksverifisering blir brukerens finger avbildet, og for å låse opp telefonen må dette deretter matche fingeren som legges på sensoren. Dette har selvfølgelig ført til en hel del frustrasjon, da noen sensorer blir slitt og ikke kan lese av avtrykkene like godt som før.

Det finnes imidlertid andre typer biometrisk teknologi i tillegg til fingeravtrykk. De vanligste er iris-skanner og ansiktsgjenkjennelse. På en iris-skanner blir de unike mønstrene i den fargede delen av øyet ditt brukt til verifisering.

Ansiktsgjenkjennelse settes opp ved å analysere 80 punkter i ansiktet ditt. Disse blir avbildet, og når du skal låse opp enheten må ansiktet ditt matche. Dette er også grunnen til at du ofte må holde telefonen i samme vinkel som du gjorde da ansiktsgjenkjennelsen ble opprettet for å låse den opp.

Hva er fingersensor på kredittkort?

Med lanseringen fra MasterCard har denne biometriske teknologien helt enkelt blitt overført til et kredittkort. Akkurat som på mobiltelefonen din er det integrert en liten rute for fingeravtrykk på kortet.

Fingeravtrykket må registreres hos kortutstederen. Du får altså ikke den samme fleksibiliteten som du har med for eksempel en telefon. Men det kan også argumenteres for at det er sikrere når kortet må skreddersys til ditt fingeravtrykk.

Som oftest er det nemlig helt motsatt. Da er det du som må registrere fingeravtrykket ditt i et forhåndsdesignet system for biometrisk sikkerhet. Når det kommer til pengene dine er det sannsynligvis sikrest å være føre var, og lage helt unike og individuelle kredittkort.

Men hva skjer da med PIN-koden vår? For den er jo også helt unik og individuell. Hvordan er dette noe annerledes enn transaksjoner vi gjennomfører med en tallkode?

Slik fungerer kredittkortene med fingersensor

Kriminaliteten knyttet til identitetstyveri og svindel blir stadig mer sofistikert. Nå finnes det tyver som bruker infrarøde lesere til å stjele PIN-koden din etter du har tastet den inn. Det blir en hel del vanskeligere med en fingersensor.

I tillegg handler alltid innovasjon innen betalingsløsninger om smidige og enkle transaksjoner. Det skal være så enkelt for kunden som overhodet mulig å dra kortet sitt. Med så stor konkurranse innen kredittkort er dette bare en av mange andre faktorer selskapene forsøker å være best på.

MasterCard finger sensorMasterCard-kredittkortene med fingersensor fungerer akkurat som et annet kredittkort. Den eneste forskjellen er den biometriske ruten øverst til høyre på kortet.

Det betyr også at man ikke trenger å gjøre om på betalingsterminaler for å integrere denne teknologien. Kredittkortene kommer fortsatt med chip, som settes inn i terminalen. Deretter plasserer kortholderen fingeren sin over fingersensoren.

Det vil også være mulig å velge en dobbel sikkerhet på kredittkortet, hvor transaksjonen må verifiseres både med fingeravtrykk og PIN-kode.

 

Fordeler med fingersensor på MasterCard

Den kanskje største fordelen med fingersensoren MasterCard har lansert er den biometriske sikkerheten den medfører. Det er ikke til å komme seg unna at det er tryggere med et fingeravtrykk enn en PIN-kode.

Når du da også må registrere avtrykket ditt hos kortutstederen er dette en forholdsvis vanntett sikkerhetsløsning. Den eneste måten å stjele kortet fra deg vil være å kopiere fingeravtrykket ditt – som er en god del mer sofistikert enn å lese av en PIN-kode.

I tillegg til dette unngår man også problemer som å glemme PIN-koden sin med en fingersensor. Da bærer du i praksis koden rundt med deg, på lik linje med de nye tatoveringsbillettene til Virgin Trains.

Sist, men ikke minst, går det raskere å lese av et fingeravtrykk enn å taste inn en PIN-kode. Du får også muligheten til å snakke med personen i kassa, i stedet for å se ned i betalingsterminalen.

Ulemper med fingersensor på MasterCard

Som med annen biometrisk teknologi er det selvfølgelig skeptikere til en fingersensor på et kredittkort. Først og fremst kan denne teknologien bli slitt eller lide av feilproduksjon. Hvis man da står der i kassa og ikke har noen annen betalingsmetode kan får man problemer.

Sannsynligheten er også stor for at eventuell reparasjon og ny utstedelse av kredittkort vil ta noe tid. Her er det altså en potensiell fallgruve for teknologisk svikt.

Det kommer også en viss risiko med å registrere et fingeravtrykk i en bank. Biometriske sikkerhetstiltak på mobiltelefoner lagrer aldri fingeravtrykket ditt noe sted. Med kredittkortet til MasterCard vil imidlertid informasjonen bli liggende i en database.

Ved eventuell hacking eller andre lekkasjer i banken kan ekstremt sensitiv informasjon dermed havne i feil hender. Til tross for dette forsikrer sikkerhetsansvarlig for MasterCard, Ajay Bhalla, at det ikke er mulig å kopiere fingeravtrykket på kredittkortene deres.

Tips for å sikre kredittkortet ditt

Det er fortsatt en god stund til MasterCard sin fingersensor kommer til Norge. Per i dag testes løsningen i Sør-Afrika. I mellomtiden kan det derfor være greit å være obs på noen ekstratiltak for å sikre kredittkortet ditt.

Først og fremst skal du aldri oppbevare PIN-kode og kort sammen. Uansett hvor vanskelig du har for å huske den. Dette anses som grov uaktsomhet av kredittkortselskapene. Hvis du skulle få kortet frastjålet i slike situasjoner må du sannsynligvis dekke tapet selv.

I tillegg til dette er det også viktig å bruke chip, og ikke magnetstripe. Heldigvis er dette nå standard betalingsløsning i Norge. Men skulle du ta med deg kredittkortet på ferie bør du holde deg unna terminaler med magnetstripe.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende