Derfor bør du søke om kredittkort hos flere tilbydere

Sist oppdatert: 05 september 2017

Er du over 18 og har fast inntekt er sannsynligheten stor for at du jevnlig blir tilbudt kredittkort. Det råder knalltøff konkurranse om kundene i dag og kredittkortselskapene driver nesten utelukkende med offensiv markedsføring.

Men om man er usikker på hvilket kredittkort som er best for egne behov kan det være vanskelig å velge blant alle alternativene. Blir du i tillegg bombardert av en rekke kredittkorttilbud på fast basis vil hele leteprosessen oppleves som forholdsvis stressbetont. Det finnes imidlertid ting du kan gjøre for å skaffe deg en bedre oversikt.

Dersom du er på utkikk etter et nytt kredittkort, eller skal skaffe ditt første, bør du lese videre. Her gir vi deg forklaringen på hvorfor du bør søke hos flere kredittkorttilbydere når du skal få deg kredittkort.

Kredittkortmarkedet i Norge

Kredittkortmarkedet vi har i dag har vokst i en enorm hastighet de siste tiårene. Det er ikke lenger slik at det å ha kredittkort er noe eksklusivt kun reservert de rikeste. Nå kan nesten hvem som helst skaffe seg kredittkort. Det har medført en markedsvekst uten like.

Du opplever det kanskje som masete å få så mange tilbud om kredittkort? Den gode nyheten er at dette kun er en konsekvens av den enorme konkurransen om nye kredittkortkunder. Og konkurranse vil alltid være positivt for deg som forbruker.

Da drives nemlig prisene ned, og de forskjellige tilbyderne blir tvunget til å komme med stadig bedre tilbud. Hvis man får på plass noen strategier for å dra nytte av markedskonkurransen kan man få mye ut av kredittkortet sitt.

Men for å gjøre dette er det først og fremst viktig at du forstår akkurat hvordan kredittkortselskapene gjennomfører det som kalles for en risikoanalyse. Dette kalles gjerne en kredittsjekk – men handler i bunn og grunn om hvilket tilbud du mottar på kredittkortet ditt.

Risikoanalysen hos kredittkortselskapene

Kredittkortselskapene er glade i å reklamere med automatiske kredittsjekker som tar under minuttet. Og det er gjerne slik en søknad i dag gjennomføres også. Du legger inn informasjonen din, en maskin analyserer potensiell risiko og du mottar et tilbud om rente og kredittramme.

Det kreditor egentlig analyserer er hvor stor risiko de tar ved å innvilge en kredittramme til deg. Og hvordan selskapene når en konklusjon med hensyn til dette vil avhenge av individuelle retningslinjer hos tilbyderne.

Si for eksempel at Selskap A har hatt mange dårlige erfaringer med yngre kortholdere på kredittkortene sine. Da finnes det en sjanse for at det innføres sikkerhetsnett mot mislighold i fremtiden. Et slikt sikkerhetsnett vil ofte være en høyere rente til en yngre søker – eller avslag på søknaden helt og holdent.

Selskap B har på den annen side økonomisk kapasitet til å ta denne risikoen. En ung søker får et dårligere rentetilbud, men kredittkortsøknaden blir innvilget. Hvordan et kredittkortselskap vurderer risikoen tilknyttet din kreditthistorikk vil altså være individuelt.

Det betyr også at det lønner seg å søke hos mer enn én tilbyder. Det er forholdsvis liten sannsynlighet for at du skyter gullfuglen på første og eneste forsøk. Videre bør du også få deg en grei oversikt over rentemarkedet for kreditt uten sikkerhet.

Hvordan fungerer en kredittsjekk

Skaff deg oversikt over rentemarkedet

Som nevnt vil kredittkortselskapets retningslinjer ha mye å si for tilbudet du mottar på kredittkortet. Allikevel vil samtlige kreditorer ha det til felles at de sjekker kreditthistorikken din. Denne i kombinasjon med risikoanalysen utgjør faktorene for å fastsette din effektive rente.

Kredittkort kommer med det som kalles for en rentefri betalingsutsettelse. Dette er altså perioden du kan låne penger med kredittkortet uten at det koster deg noe. Når perioden er over må du betale kredittkortfakturaen din. Og dersom du ikke gjør det vil det begynne å løpe renter på det utestående gjeldsbeløpet ditt.

Det er også her den effektive renten kommer på banen. Med en høy rente vil det koste deg mer å utsette gjelden. Med en lavere rente blir det billigere. Altså er det lurt å skaffe seg så lav rente som mulig på kredittkortet i utgangspunktet.

Jo flere tilbydere du søker hos, jo bedre oversikt vil du få over rentemarkedet. Det vil altså bli lettere for deg å gjøre en vurdering av hvilket kredittkortselskap som er mest gunstig for deg. Og hvis du på et eller annet tidspunkt i fremtiden får behov for å utsette kredittkortregningen din er det veldig lurt å gjøre dette med en så lav rente som mulig.

Få mest mulig ut av kredittkortbruken din

Litt av poenget med et kredittkort er å få så mye som mulig ut av det. Med så stor konkurranse på markedet finnes det kredittkort til nesten ethvert behov. Man får kredittkort til reise, kleshandel, mathandel, bensin og en rekke andre ting.

Men dersom du faktisk skal få muligheten til å dra nytte av alle disse tilbudene må du ha en oversikt over dem. Og det får du ikke med mindre du søker hos mer enn ett kredittkortselskap. Akkurat som med effektive rentetilbud er det svært gunstig å ha en helhetlig oversikt over hva de forskjellige kredittkortene kan tilby deg.

Til dette formålet er det også lurt at du setter deg ned og tenker litt gjennom hva du faktisk skal bruke kredittkortet til. Da vil det være lettere å identifisere de aktørene som har rabatter innen ditt tiltenkte bruksområde. Og du kan bruke litt mindre tid på søknadsprosessen.

Skaff deg gunstige vilkår på kredittkortet

I tillegg til effektiv rente og rabatter bør du også søke hos flere tilbydere for å få best mulige vilkår på kredittkortet. Det mest interessante her er den rentefrie betalingsutsettelsen kortet kommer med.

Per i dag er det stor variasjon blant tilbyderne på hvor lang betalingsutsettelsen er. Du kan få alt fra 30 dager, til 60 dager. Dersom du ønsker å dra nytte av utsettelsen gjør du lurt i å skaffe et kredittkort med så lang betalingsutsettelse som mulig.

Da kan nemlig pengene du ellers ville ha trukket umiddelbart fra kortet ditt bli stående over en lengre periode. Dersom man bruker kredittkortet til alle kjøp gjennom året betyr det at kapitalen din får stå og opparbeide seg litt renter. Over flere år og store bruksbeløp kan dette spare deg for en del penger.

Husk på at lengden på rentefri betalingsutsettelse alltid regnes fra den første dagen i måneden. Dersom du kjøper noe den 1. august med 60 dagers utsettelse må du ikke betale for transaksjonen før den 29. september. Men du ville ha måttet betale på samme dato også dersom du handlet på kredittkortet den 31. august.

Bruk en anbudsside til å søke om kredittkort

Det er altså en rekke gode grunner til å søke hos mer enn én kredittkorttilbyder. Du kan få bedre rentetilbud, gunstigere rabattavtaler og en lengre rentefri betalingsutsettelse. Den eneste baksiden ved dette er egentlig tiden det vil ta deg å søke.

Derfor kan det også være lurt å benytte seg av en anbudsside når du skal skaffe kredittkort. Her fyller du inn én søknad som sendes ut på anbud til tjenestens samarbeidspartnere. I retur mottar du et utvalg av de beste tilbudene.

Anbudssider er både gratis og uforpliktende å bruke. Allikevel gir de deg en god oversikt, og begrenser tiden du må bruke på å finne det beste kredittkortet til dine behov. Når du vet at sannsynligheten er stor for at dette vil gi deg bedre vilkår på kredittrammen er det definitivt lurt å starte her når du skal skaffe kredittkort.

Les mer: Kredittkort for nybegynnere

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende