Fordeler og utfordringer ved et kredittkort

Sist oppdatert: 03 mai 2016

Et kredittkort er et bankkort som gir deg muligheten til å kjøpe varer og ta ut penger på kreditt. Dette vil si at pengene du bruker er et lån fra utsteder av kortet til deg. De fleste kredittkort har en rentefri periode på 30-45 dager, og noen har enda lenger. Lånet er ment å være kortsiktig og de fleste betaler tilbake beløpet de har brukt før renten begynner å løpe. Da er lånet i praksis gratis.

Det finnes utrolig mange banker og finansielle institusjoner som tilbyr kredittkort og det finnes like mange ulike betingelser, rentesatser, gebyrer osv. Det er mye penger å spare på å undersøke hvilke avtaler de ulike tilbyderne gir. Det er også viktig å sette seg ned og finne ut av hva dine egne behov er. Hva skal du bruke kredittkortet til? Under kan du lese litt om noen av fordelene og utfordringene ved bruk av kredittkort.

Finn det beste kredittkortet til ditt bruk

Fordeler ved Kredittkort

 • Rentefri periode
  En av de store fordelene er den rentefrie perioden som tilbys. Dette kan redde deg fra purregebyrer og inkassokrav, helt uten ekstra kostnader, til du får neste lønning.
 • Trygghet
  Finansavtaleloven § 54 b gir deg ekstra trygghet når du handler med kredittkort. Det er nemlig kreditoren som er ansvarlig for pengene. Det vil si at ved reklamasjoner, manglende levering av varer og lignende, er du som kredittkunde god beskyttet. Det samme gjelder om kredittkortet ditt skulle bli misbrukt av andre. Da vil banken erstatte beløpet for deg.
 • Fordelsprogrammer
  De ulike tilbyderne av kredittkort tilbyr ofte ulike fordelsprogrammer. Disse kan bestå av opptjening av bonuspoeng som kan brukes på reiser, spesielle nettbutikker med mer, rabatter på ulike butikker, nettbutikker, spisesteder, bensinstasjoner osv. eller cashback hvor du får tilbake en prosentandel av alt du har kjøpt med kredittkortet. Her er det lurt å tenke gjennom hva du skal bruke kortet til, og velge et kort med et fordelsprogram du faktisk får bruk for.
 • Reiseforsikring/nødhjelp
  Mange kredittkort tilbyr reiseforsikring hvis du betaler en gitt andel av reisen (ofte min. 50%) med kortet. Hva denne dekker varierer fra bank til bank, men de er ofte fullverdige reiseforsikringer. Mange banker tilbyr også nødhjelp i form av nødkontanter og eller et nødkort hvis lommeboken skulle bli stjålet eller lignende. Nødtjenestene er ofte dyre, og det anbefales at du oppbevarer kontanter og et ekstra kredittkort i for eksempel hotellsafen, så du har noe i bakhånd.

Utfordringer ved Kredittkort

 • Høy rente
  Selv om de fleste kredittkort har en rentefri periode hvor du kan tilbakebetale lånet, er ofte renten veldig høy når den først begynner å løpe. Det er vanlig med en effektiv årlig rente på 20-25%. Dette kan fort bli mye penger. Er du en av de som ikke tror du kan betale fakturaen før renten begynner å løpe, bør du vurdere andre finansieringsmetoder, for eksempel forbrukslån.
 • Gebyrer
  Noen kredittkort opererer med lite gebyrer, mens andre kan bli veldig dyre å bruke. Det er ikke uvanlig å betale 20-50kr i gebyr ved uttak fra minibank. Dette beløpet dobles gjerne ved uttak i utlandet. Det kan også påløpe faktureringsgebyr, overføringsgebyrer, etableringsgebyrer med mer. Det er derfor utrolig viktig å sette seg inn i hvilke gebyrer de ulike tilbyderne opererer med.
 • Oversikt over personlig økonomi
  Et kredittkort gjør det veldig enkelt å bruke penger en ikke har. Dette kan lede inn i en ond sirkel hvor en plutselig ikke har råd til å betale regningen som kommer senere. Når renten løper, vokser gjelden raskt og det blir kanskje nødvendig å ta opp nye lån for å betale ned gammel gjeld.

Finner du deg i en situasjon hvor du føler du har mistet kontrollen, ikke gi opp! Ta kontakt med banken du skylder penger og forklar situasjonen. De vil ofte være behjelpelige med å finne en løsning som er overkommelig. De vil jo veldig gjerne at du skal kunne betale tilbake pengene du skylder dem. Jo tidligere du tar kontakt, jo mindre er sjansen for at regningen går til inkasso. Dette er dyrt og kan til slutt lede til betalingsanmerkninger som ødelegger for kredittvurderingen din i lang tid fremover.

Finn det beste kredittkortet til ditt bruk
Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende